Beyaz Et Nasıl Saklanır? Tavuk ve Balık Buzlukta Nasıl Saklanmalıdır?
Et nasıl saklanır? Beyaz et buzdolabında kaç gün durur? Buzluktan çıkan et kaç günde tüketilmeli? İşte, tavuk, hindi, ördek ve balık eti saklama yöntemleri:

Tavuk, balık, hindi ve ördek, beyaz et çeşitleridir. Hem sağlıklı, hem de ekonomik olan beyaz et, uygun şekilde saklanmadığında kısa süre içerisinde bozulur. Bu da gıda zehirlenmelerine yol açar. Bu yüzden etleri tüketmeden önce doğru bir şekilde saklamalı, kullanılacak miktar çözündürülmeli ve kısa sürede tüketilmelidir. Peki, beyaz et nasıl saklanır, et buzlukta kaç gün durur, buzdolabından çıkartılan et kaç gün içinde tüketilir. İşte, beyaz saklama teknikleri ve et seçerken dikkat edilmesi gerekenler:


Et Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Et satın alırken renginin canlı olmasına ve soluk görünmemesine dikkat edin.
  2. Satın alacağınız etin ağır bir kokusu olmamasına dikkat edin. Özellikle ilaç ve dezenfektan kokan etlerden uzan durun.
  3. Hazır paketlerde satılıyorsa, paketin içerisinde çok fazla kanlı sıvı olmamalıdır. Et yumuşamış veya ezilmişse alınmamalıdır.
  4. Etin duruşu da tazeliğini gösterir. Kendini salan et bayatlamaya başlamış demektir.
  5. Hazır pakette satılan etlerin son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır.
  6. Ambalajında yırtık olan etler kesinlikle alınmamalıdır. Et, oda sıcaklığında daha hızlı bakteri üretir.
  7. Et donmuş olarak alınacaksa yumuşamamış ve çözünmemiş olmalıdır.


Beyaz Et Nasıl Saklanır?

  1. Beyaz etler sıcağa karşı çok uzun süre dayanamaz. Bu yüzden eti kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşeti veya streç filme sararak buzluğa kaldırın.
  2. Etinizi buzdolabında taze bir şekilde saklamak istiyorsanız, kapaklı cam, çelik veya plastik kapların içerisine koyabilirsiniz. Ancak kapağının kapalı olmasına çok dikkat edin.
  3. Eti çözdüreceğiniz zaman direkt oda sıcaklığına çıkartmak yerine buzdolabına alın. Buzdolabı raflar +4 derecedir. Çözünmeye başlayan eti daha sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
  4. Çözdürdüğünüz eti kısa süre içerisinde tüketin ve tekrar dondurmayın.
  5. Pişmiş et ve çiğ eti birbirinden ayrı kaplarda saklayın. Bu iki etin birbiriyle temas etmemesine özen gösterin.
  6. Kısa sürede tüketilecek etler buzdolabı rafında +4 derecede saklanabilir.
  7. Beyaz et uzun süre tüketilmeyecekse mutlaka buzdolabı poşetine konulmalı, -18 dereceli dondurucuda muhafaza edilmelidir.


Et Buzdolabında Kaç Gün Durur?

Kuşbaşı ve biftek; Buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 6-12 ay saklanabilir.

Pişmiş et ve et yemekleri; Buzdolabında 3 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.

Kıyma ve sakatat; Buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3 ay saklanabilir.

Et suyu ve et suyu çorbası; Buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.


Balık Nasıl Saklanır?




Balık da tavuk eti gibi dondurucuda saklanmalıdır. Ancak balıkları buzluğa atmadan önce tuzlamak, lezzetini kaybetmesini önleyecektir. Balık dondurucuya konulmadan önce buzdolabında 1-2 saat dinlendirilmelidir. Naylon torba kullanmak balıkların hava almasını önler. Bu da lezzetini kaybetmesine yol açabilir. Bu yüzden balık eti tuzlandıktan sonra streç film ile sarılmalı ve buz içine yatırılmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Tavuk pişirme teknikleri
  2. Kırmızı et nasıl saklanır?
  3. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  4. Pişmiş yemekler buzdolabında nasıl saklanır?
  5. Asma yaprağı nasıl saklanır?
  6. Sarımsak nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?