Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Bebekte reflü olduğu nasıl anlaşılır? Bebeklerde reflü için ne yapmalı? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan bebeklerde reflü belirtileri ve reflü için tedavi yöntemleri:

Bebeklerin beslenme sırasındaki duruşlarının reflüye neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gülçin Işık, bebeklerde reflü belirtileri ve çözüm yollarını sizler için anlattı.


Reflü, yiyeceklerin ya da sindirilmiş besin atıklarının yemek borusuna geri kaçmasıyla meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yemek borusunun mideye bağlandığı yerde bulunan kasın kasılıp gevşemesi esnasında gevşeyememesi üzerine bu şikayet görülür. Bebeklerde de aynen bu şekilde oradaki kasın kasılması sonucunda reflü görülür ve sütü geri kusar. 

Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir?

  1. Tükürme ve kusma, bebeklerde normal olsa da bu durumun şiddeti fazla ise veya 12 aydan sonra görülüyorsa reflü olabilir. Tükürme bebeğe acı veriyorsa bu durumda reflü olasılığı yüksektir.
  2. Yutmada zorluk, yine bebeklerde normal olsa da bu durum bebeğe zorluk yaşatıyor, acı veriyorsa reflü belirtisi olabilir.
  3. Beslenme sırasında huzursuz davranıyorsa, emerken sürekli reddetme durumu yaşanıyorsa reflüye bağlı olabilir.
  4. Kilo kaybı genellikle aşırı kusamaya bağlı olarak ve bebeğin beslenmede huzursuz ya da acı çekiyor olmasına bağlı olarak görülebilir.
  5. Sık sık öksürme, geğirme, midesindeki asidik içeriğin yemek borusuna kaçmasına bağlı olarak görülür. Bu durum uzun vadede enfeksiyonlara açık hale gelmesine sebep olur ve sık sık hasta olmasına sebep olabilir.
  6. Uykunun sık sık bölünmesi, midede yaşanan rahatsızlığa bağlı olarak gece uykularında sık sık uyanma yaşanabilir. 

Bebeklerde Reflü Neden Olur?

Bebek kas gelişimini tam tamamlayamamış olabilir. Yemek borusunun kısa veya dar olması reflüye neden olabilir. Bunlar çok sık rastlanan sebepler değildir. Bunlar yerine; diyete bağlı reflü çok sık görülür. Anne sütü ile beslenen bebeklerin alerjik reaksiyonları annenin yapacağı diyet ile hafifleyebilir ya da domates, narenciye, portakal, limon gibi asitli yiyeceklerin fazla tüketilmesi anne sütünde olumsuz etki edebilir. Yine çikolata, nane ve yağlı tüm besinler anne sütünden bebeğe etki edebilir ya da tüm bunlar ek gıdaya başlandığında daha kontrollü tüketilmesi gerekir. 


Bebeğin aşırı beslenmesi ve yemeği yerken pozisyonu (sürekli yatay olmamalı) reflü oluşumunda etkilidir. Bebeklerdeki reflü genellikle tedaviye gerek kalmadan kolayca geçebilmektedir. Yalnızca dikkat edilmesi gereken bu birkaç öneriye dikkat edilmesi gereklidir. Bunlara dikkat edildiği takdirde tedavisi uzun sürmeyecektir. 

Bebeklerde Reflüye Ne İyi Gelir?

İlk olarak bebeğin beslenirken mutlaka dik pozisyonda olmasına özen gösterin. Beslenme sonrası hemen yatırmamalı, çok fazla sarsılmamalıdır. Anne sütü alan bebeklerde de kafaları yukarıda kalacak şekilde hafif eğimli olacak şekilde emzirilmesi gerekir.


Yedikleri porsiyonları hafif küçülterek, iyice azaltıp, sıklaştırarak yedirilmesi gerekir. Örneğin biberon ile besleniyorsa, biberona daha az eklenip, sıklığı artırılabilir.

Yatırırken, kafalarının daha yüksek kalmasını sağlayacak yastık tercih edilmesi gerekir. Uyku sırasında bile kafasının daha yukarda kalmasını sağlayacak bir yastık tercih edilmeye özen gösterilmelidir. Böylece daha rahat ve deliksiz bir uyku kaçınılmaz olacaktır.

Bebeklerde Reflü Ne Kadar Sürede Geçer?

Bebeklerde ilk 4 ayda çok sık görülüyorken, zamanla bu durum daha tolere edilebilir hale gelmektedir. Özellikle 12 aylık sonrası bebeklerde yukarıda belirttiğim durumlara dikkat ettiğiniz takdirde bu şikayetler daha da azalacaktır. 24 ay sonrası bu şikayetler çoğunlukla tamamen ortadan kalkacaktır. Yine de ne olursa olsun yaşadığınız şikayetleri mutlaka doktoruyla paylaşmalısınız.


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Bebeklerde ishale ne iyi gelir?
  2. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
  3. 0-1 yaş arası bebeklerde beslenme
  4. Bebekleri sütten kesme yöntemleri
  5. Bebekler için pankek tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif
Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin