Bebeğin doğum kilosu ve boyunu etkileyen faktörler nelerdir? Özellikle yeni anne-baba olacak ebeveynlerin en merak ettiği sorular arasında. Bu makalede bu soruya yanıt arıyoruz. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Başar Önal'ın değerlendirmeleri şöyle:
Gebelik süresi insanda kadının son adet tarihinin ilk gününden itibaren 9 ay 10 gün-280 gün- 40 hafta olarak tanımlanmıştır. 37-41. gebelik haftaları arasında gerçekleşen bütün doğumlar miadında kabul edilir. Bu dönem içinde doğan bebeklerin doğum ağırlıkları genellikle 2500-4000 gram arasındadır. Bu değerlerin altında dünyaya gelen bebekler düşük doğum ağırlıklı, üzerinde dünyaya gelen bebekler ise yüksek doğum ağırlıklı olarak adlandırılır.
BEBEĞİN DOĞUM KİLOSU VE BOYUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Bebeklerin doğum ağırlığı ve boyunu etkileyen birçok faktör vardır. Gebeliğin son dönemlerinde sağlıklı gelişen bir fetüs ortalama haftada 200 gram alır. 37. gebelik haftasında doğan bir bebekle 41. haftada doğan bebek arasında ağırlık ve boy farkının buna göre değerlendirilmesi gerekir.
ANNENİN YETERSİZ BESLENMESİ BEBEĞİN KİLOSUNU ETKİLER Mİ?
Annenin yetersiz beslenmesinin düşük doğum ağırlığına yol açtığına dair bilgiler tartışmalıdır. Günlük 1500 kcallik beslenmenin bebeğin gelişmesini sağlamaya yeterli olduğu düşünülmektedir.
BEBEĞİN KİLOLU DOĞMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Kan şekerleri iyi kontrol edilip regüle edilemeyen diyabetik gebelerde ise normalden kilolu bebekler dünyaya gelebilmektedir. Bu bebekler kilolu olmakla birlikte gerek doğum öncesi gerek doğum sonrası bir çok problemle karşılaşabilmektedirler. Bebeğin iri olması normal doğum sırasında bebekte ve annede komplikasyonlara neden olabilmekte ya da normal doğuma engel oluşturabilmektedir. Sezaryen gerekliliği artmaktadır. Bütün gebeler diyabet yönünden taranmalı ve diyabet saptandığında kan şekerleri mutlaka regüle edilmelidir.
BEBEĞİN SAĞLIKLI GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Anne adayının gebelik döneminde gebelik muayene ve tetkiklerini düzenli yaptırması, sağlıklı beslenmesi, optimum kilo alınımını sağlaması (12-13 kg) eğer çalışıyorsa koşullarının gebeliğe uygun düzenlenmesi, anne adayının gebeliğin her dönemini mutlu, huzurlu geçirmesi bebeğin ana rahminde sağlıklı gelişimini sağlayacaktır.
ANNE VE BABANIN BOYLARI EN ÖNEMLİ FAKTÖR
Bebeklerin doğum ağırlığı ve boyunu etkileyen en önemli faktör ise anne ve babanın boyları etnik grup ve ırk özellikleridir. Gebeliğe 45-50 kilo ile başlayan 160cm boyundaki bir kadınla 180 cm boyunda daha iri yapılı bir kadının bebeğinin doğum ağırlıklarının farklı olması kaçınılmazdır. Biliniyorsa annenin ve babanın kendi doğum ağırlıkları da fikir verebilir.
Doğum beklenen 37-41. haftalarda gerçekleşmiş olmasına rağmen bebeğin doğum ağırlığı ve boyu % 3-% 97 persantiller arasında değilse pediatri hekimi tarafından ayrıntılı muayene ve tetkikleri yapılmalı ve sonuçlara yönelik takip ve tedavileri düzenlenmelidir.
Şunlara da göz atın;