Bayram denildiğinde ilk akla gelen tatlı elbette baklava tarifleridir. Ancak bu bayram bir farklılık yapmak isteyenler için, birbirinden lezzetli tatlı tariflerini sizler için derledik. Kuruyemişlerle zenginleştirilen bayram tatlılarıyla siz de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. İşte, bayram sofralarına çok yakışacak 15 nefis tatlı tarifi:
Malzemeler; Yapılışı: Fırın 180 °C ayarlanıp önceden ısıtılır. Derin bir kap içerisine yumurta, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu ve vanilya eklenir ve çırpma teli yardımıyla çırpılır. Ardından elenen un eklenir ve yoğrulur. (Elenmiş un topaklanmayı engeller.) Cevizden daha küçük parçalar alınarak yuvarlanır. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. 15 dk pişirilir. Şeker ve ılıtılmış su aynı kap içerisinde şeker eriyene kadar karıştırılır. Tatlılar cam bir tepsiye alınarak şerbeti dökülür. Fırın sıcak iken 5 dk içerisinde bekletilir. Tatlı soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra ceviz, fındık veya hindistan cevizi gibi malzemelerle süslenebilir. Malzemeler; Yapılışı: Fırın önceden 200°C ısıtılır. Şeker, limon ve su tencereye eklenir ve 40-45 dk koyulaşana kadar kaynatılır. (Soğuk olmalıdır.) Un, pudra, şekeri, tereyağı, yoğurt, kabartma tozu, vanilya derin bir kap içerisine eklenir ve yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Başka bir kapta iç malzemeler badem, irmik, tarçın, un, süt güzelce harmanlanarak yoğurulur. Hamur iki adet fırın kağıdının içerisinde 2 cm kalınlığında açılır ve 2 adet uzun şerit halinde kesilir. İç malzemelerden hazırlanan hamur da iki adet fırın kağıdının içerisinde 2 cm kalınlığında açılır ve şerit şeklinde kesilir. İki şerit halindeki tatlı hamurunun arasına iç malzemeden yapılan hamur koyulur. Yuvarlak bir kalıp ile kesilir ve yarım ay şeklinde ikiye kesilir. Tatlılar bir borcam içerisine alınır. 15-20 dk fırında pişirilir. İlk sıcaklığı gittikten sonra şerbeti eklenir ve 3-4 saat şerbetini çekmesi için bekletilir. Soğuduktan sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Süt ve şeker bir tencereye alınır ve şerbet hazırlanır. (Kaynamadan ocaktan alınır.) Tereyağı ve sıvıyağı tencereye koyulduktan sonra irmik eklenir. İrmik koyu kahverengi bir renk alınca içerisine kakao eklenir. 1 dk kakao ile kavrulduktan sonra ceviz eklenir ve 2 dk kavurmaya devam edilir. Ocağın altı tamamen kapatıldıktan sonra şerbeti eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. 5 dk şerbetini çekmesi beklenir ve ardından karıştırılır. 20 dk bekletildikten sonra servise hazır olacaktır. Dilerseniz üzerini çikolata sosu ile zenginleştirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Fırın önceden 200°C ısıtılır. Şeker, limon ve su tencerede kıvam alana kadar kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Öncelikle sıvılar tereyağı ve yumurta derin bir kaba alınır ve harmanlanır. Daha sonra kuru malzemeler pudra şekeri, ceviz, irmik, vanilya ve kabartma tozu eklenir. Kontrollü olarak un ilave edilir ve yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve üzeri ceviz ile süslenir. Üzerlerine önceden ayrılmış yumurta sarısı sürülür. 200°C de üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet ilave edilir. Yarım saat şerbetini çekmesi beklenir. Soğuduktan sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Su ve şeker bir tencerede kaynatılır ve şerbeti soğumaya bırakılır. Bir tencereye sıvıyağ ve tereyağı eklenir. Hafif erimeye başlayınca içerisine un eklenir. Koyu bir kahverengi tonu alana kadar kavrulur. Şerbet ilave edilir ve güzelce karıştırılır. Altı kapatılınca içerisine tahin eklenir ve karıştırılır. İstenilen şekilde süslenerek servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: İlk olarak şerbet için şeker ve su bir tencereye eklenir ve kaynatılır. Altını kapattıktan sonra soğuk süt eklenir ve kenara alınır. Tereyağı bir tavada eritilir. Yufkaların genişliğine göre bir tepsinin içi yağlanır. Yufkaların yarısı araları yağlanarak kat kat dizilir ve üstüne fıstıklar eklenir. Yufkaların diğer yarısına da aynı işlem yapılarak üst üste dizilir. Kare kare kesildikten sonra ilk 20 dk 170 derecede sonraki 30-35 dakikada 140 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyan şerbetin içerisine krema eklenir ve güzelce karışması sağlanır. Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı gittikten sonra şerbeti dökülür. Soğuduktan sonra üzeri çikolata ve toz fıstıkla süslenir ve servise hazır hale gelir. Malzemeler; Yapılışı: Şeker, limon ve su tencereye eklenir ve kısık ateşte 15 dk kaynatılır. Altını kapattıktan sonra üzüm pekmezi eklenir ve soğutulur. Derin bir kabın içine oda sıcaklığındaki tereyağı eklenir. Sıvıyağ ve tahin de eklendikten sonra süt eklenir ve karıştırılır. Ceviz ve bir miktar un eklenir ve geri kalanı en son eklenir. Kabartma tozu ve sirke eklenir ve karıştırılır. Ardından kalan un eklenir ve yoğurulur. Yağlanmış bir borcamın içerisine hamur yayılır ve çatal ile üzerine çizikler atılır. 175 derecede ısınmış fırında 40-45 dk üzeri kızarana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı gittikten sonra kesilir ve soğuk şerbeti eklenir. 1 saat kadar şerbetini çekene kadar bekletilir. Üzeri isteğe göre süslendikten sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: İlk olarak şerbet hazırlanır. Şeker ve su bir tencerede kaynayana kadar pişirilir ardından altı kısılır ve 15 dakika ocakta kalır ve beklemeye alınır. Tatlının tabanı için şeker ve yumurta kabarana kadar çırpılır. Sıvıyağ eklendikten sonra diğer tüm malzemeler eklenir. Hamuru yağlanmış tepsiye döktükten sonra 160 derecede 30 dk pişirin. Kek hamuru pişerken bir tencereye krema malzemeleri eklenir ve iyice karıştırılır. Orta ateşte kıvam alana kadar krema pişirilir ve kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Biraz soğuduktan sonra içerisine kremşanti eklenerek çırpılır. Fırından çıkan keke soğuk şerbet eklenir ve çektikten sonra krema bir spatula yardımıyla eşit şekilde kekin üzerine yayılır. Üzerini süslemek için hindistan cevizi dökülür ve 2-3 saat dolapta soğutulduktan sonra servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Şerbetin soğuması için ilk olarak şerbet hazırlanır. Su ve Şeker bir tencerede 5-6 dk kaynatılır. Derin bir kabın içerisine yumurta eklendikten sonra kabarana kadar çırpılır. Şeker ve tereyağı eklenir ve 5 dakika daha çırpılır. (Tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır.) Sıvıyağ, kakao, vanilya, kabartma tozu ve un eklenir. Unun yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklenmesi gerekir. (Kuru malzemeler elenerek koyulmalıdır.) Hamur yumuşak bir kıvamda ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve yağlı ve derin bir tepsiye koyulur. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirilir. (Önceden ısıtmak yayılmayı önler.) Fırından çıkan kurabiyeler soğuk şerbetin içerisinde 2-3 saniye tutarak ıslattıktan sonra tepsiye alınır. İsteğe göre süslenip servis edilir. Malzemeler: Hamuru için; Şerbeti için; İç malzemesi için; Yapılışı: Şurup için şeker ve suyu orta boy bir tencerede orta ısılı ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Hamur için ılık margarini derin bir karıştırma kabına alın. Üzerine sıvı yağ, süt ve yumurtayı ekleyin. Bir yemek kaşığının içine koyduğunuz karbonatın üzerine 2 damla limon sıkın ve karışıma ilave edin. Son olarak unu azar azar ilave ederek yoğurun. Kulak memesi kıvamında yoğrulmuş hamurdan oklava ile yarım santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde bir hamur açın. İç malzemeleri bir kabın içinde çatalla ezerek karıştırın. Sonra da bu cevizli iç malzemeyi yine çatalla hamurun her tarafına sürerek dağıtın. Hamurun uzun kenarından başlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın ve keskin bir bıçakla 1-1.5 cm kalınlığında dilimleyin. Kestiğiniz dilimleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökün. Şerbeti iyice çektikten sonra servis yapın. Malzemeler: Yapılışı: Hurmaların çekirdeğini çıkarıp rondoya alın. 4-5 yemek kaşığı süt ekleyip ikisini birlikte çekin ve püre haline getirin. Ardından süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alın ve orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Vanilyayı ve hurma püresini ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynadıktan sonra servis kuplarına paylaştırın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra buzdolabına kaldırarak soğutun. Malzemeler: Hamuru için; Hamuru açmak için; İç harcı için; Şerbeti için; Üzeri için; Yapılışı: Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Malzemeler: Yapılışı: Tavuk göğsünü ince parçalar haline getirin ve üzerini biraz geçecek kadar su ekleyerek haşlayın. Malzemeler: Hamuru İçin: Şerbeti için: Yapılışı: Malzemeler: Şerbeti için; Hamurları açmak için; Yapılış: Şeker ve suyu tencereye ilave edip kısık ateşte iyice kaynatın. Kaynarken içine limon suyunu ekleyip 2 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Şunlara da göz atın;