Balkonda neler yetiştirilir? Master Şef Deniz Orhun anlattı
Pandemi dönemi sağlıklı beslenmenin yanı sıra kendi kendimize yetebilmemizin önemini bir kez daha gösterdi. Bu nedenle mutfak bahçeciliği artık daha popüler durumda. Peki, balkonda neler yetiştirilebilir? Balkon yetiştiriciliğinde nelere dikkat edilmeli? Ziraat Mühendisi ve Master Chef Deniz Orhun anlattı...

'Balkonda neler yetiştirilir?' Bu makalede bu sorunun yanıtlarına bir Master Chef ve Ziraat Mühendisi olan Deniz Orhun'un yanıtlarıyla bakıyoruz. Formsante Dergisine konuşan Deniz Orhun, “Gıdalar bir çeşit ilaçtır ve belli gıdalar rutin olarak tüketildiğinde uzun dönemde siz fark etmeden sağlığınızı etkiler” diyor. Balkon bahçeciliği tanımını kullanan Orhun, kendi yeşilliklerinizi, sebzelerinizi yetiştirmek için gerekli olanları anlatıyor...

Orhun "Herkes balkon bahçeciliği yapabilir mi?" sorusuna şu yanıtı veriyor:

Herkes tabii ki yapabilir. Her konuda olduğu gibi emeklerin boşa gitmemesi için biraz eğitim şart. Ebeveynlerin çocuklarıyla yapabilecekleri, bilgilerin nesilden nesile aktarımı için güzel bir hobi ve harika bir hayat dili, yaşlılar için iyi bir egzersiz.


Balkonda Neler Yetiştirilebilir?

Peki, balkonda neler yetiştirilebilir? Orhun'un yanıtları şöyle:

  1. Günümüz apartmanlarında artık balkon bile yok. Ancak Aeropod denilen 50 cm büyüklüğünde bitkinin köklerini besleyen büyük çaydanlık boyutlarında bir cihaz ile istediğiniz fesleğen, kekik gibi otları yetiştirebilirsiniz.
  2. Yine bu bitkileri ve yapraklı yeşilleri, buğday çimeni (bazı salata ve detoks ürünlerde kullanmak üzere) yeterli alanınız varsa yetiştirilebilirsiniz. 
  3. Bitki genişliği, boyu, köklerin çok derin olmaması ve saksıya sığacak şekilde olan, bakımı kolay, hatta çoğunlukla tırmanmayı başarabilen bitki türleri tercih edilmeli.
  4. Fesleğen, kekik, salatalık, cherry domates, salata için kullanılan yeşillik tabir ettiklerimiz, tere, marul, minik acı biber, kereviz, soya fasulyesi, bezelye yetiştirilebilecek ürünler.
  5. Dar alanlı yerlerde dikey bahçecilik avantajlıdır; dışa doğru değil, yukarı doğru büyümekle ilgili. Dikine ya da yan yana koyduğunuz bitkiler birbirini destekleyen ve seven olması dikkat edilmesi gereken bir konu.


Balkonda Sebze Yetiştirirken Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Bitkiler kuş ve haşereleri çeker. Saksı tipleri de önemli bir konu, kendi kendini sulayan saksıdan tutun, hafif, toprak, basamaklı birçok saksı ve stand çeşitleri bulunuyor. Lütfen araştırın.
  2. Çok rüzgar alan balkonlarda bitki kuruyacağı için kendiniz de bazı pratik çözümler üretebilirsiniz. Balkonunuzun yönü kuzey mi güney mi? Güneşi balkonunuzda takip edin.
  3. Güneş ışığı kalitesi nasıl? Pencerelerden yansıyan güneş ışığı mı, direkt gelen mi? Çok yansıma varsa sıcaklık da artar.
  4. Ispanak marul, pazı yarım gün kaliteli güneş alması yeterli olur.
  5. Balkonunuz teras mı, rüzgarlı mı? Rüzgar sıcak mı kuru mu esiyor?
  6. Komşunun bir cihazı, kliması gibi etrafta cihazlar var mı? Sıcak kuru rüzgar bitkiyi kavurur, yapraklarını yırtar, kurutur.


Şunlara da göz atın;

  1. Çilek nasıl yetiştirilir?
  2. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  3. Karanfil nasıl yetiştirilir?
  4. Taze soğan nasıl yetiştirilir?
  5. Mutfakta yetiştirilen bitkiler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden