Çorba özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak bir lezzettir. Farklı versiyonlarda binlerce çeşit çorba yapılabilir. Çorbalarda sıklıkla kullanılan baklagiller ise protein ve lif açısından zengindir, besin değeri yüksektir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır bazı baklagillerdendir. Sizlere baklagiller ile hazırlanan çorba tariflerini derledik. İşte, baklagiller ile hazırlanan, birbirinden lezzetli 10 çorba tarifi:
Malatya, Şanlıurfa, Tunceli, Antep ve Adıyaman'da çok meşhur olan mahluta çorbası, kırmızı mercimek ve pirinç ile hazırlanır. Balkabaklı kereviz çorbası, mercimek ile lezzetlendirilir. Sarı mercimek lezzetli olmasının yan sıra B vitamini açısından zengin, lif ve protein bakımından yüksektir. Andaloz çorbasında kullanılan bakliyat türü pirinçtir. Salçaşı olan bu çorbaya dilerseniz bulgur da ekleyebilirsiniz. Yeşil mercimek protein açısından zengin bir diğer baklagildir. Erişte ile zenginleştirilen bu çorba yoğurt bazlı ya da salça bazlı olarak hazırlanabilir. Et suyu ve sarımsak ile beraber hazırlanan nohut çorbası, doyurucu ve besleyicidir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, bulgur ve pirinç ile hazırlanan bu çorba terbiyeli olarak hazırlanır, soğan ve baharat eklenerek servis edilir. Anadolu çorbası dört farklı baklagil ile hazırlanan anadolu çorbası oldukça lezzetli ve besleyicidir. Hem yoğurtlu, hem etli hem de baklagilli olan yuvalama çorbası Gaziantep'e özgü bir çorbadır. Ana yemek olarak bile servis edebilirsiniz. Türk mutfağının klasiklerinden ezogelin çorbası, bulgur, mercimek ve pirinçten oluşur. Üç farklı baklagilin kullanıldığı bu tarif oldukça lezzetlidir. Soğuk ayran aşı, yaz günlerinin vazgeçilmez lezzetidir. Nohut, yarma buğday ve mısır ile hazırlanan ayran aşı özellikle yaz günlerinizin vazgeçilmezi olacak. Şunlara da göz atın;