Probiyotik bakteriler, sağlıklı bir bağışıklık sistemini, metabolizmayı ve sindirimi desteklemek gibi bazı önemli görevleri yerine getirir. Sağlık Bakanlığı'na göre kabızlık sorununun giderilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bozulan bağırsakların dengesini düzeltme, B grubu ve K vitamini üretimi ve emilimine destek olma gibi faydaları vardır. İşte farklı kaynaklara göre 15 probiyotik gıda:
Beslenme uzmanı Tracey Randell "Japon ve Asya yemeklerinde kullanılan miso, fermente soyadan yapılan bir macundur ve büyük miktarda bağırsak dostu bakteri Aspergillus oryzae içerir" diyor.
BBC Good Food'a göre Pişirilmiş ve fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan tempehin iyi bakteri konsantrasyonunu artırdığı belirtiliyor.
Beslenme uzmanı Tracey Randell, "Kore'nin favorisi olan kimchi, öncelikle fermente lahanadan yapılır ve büyük miktarda bağırsak dostu bakteri Lactobacillus içerir" diyor.
Salamura zeytinin doğal tuzlu su fermantasyon süreci, bağırsak dostu bakteri Lactobacillus açısından zengin olduğu anlamına gelir. (Kaynak:BBC)
Beslenme uzmanı Tracey Randell, "Fermente soya fasulyesinden oluşan geleneksel bir Japon yemeği olan natto, bağırsak güçlendirici bakteriler açısından zengindir" diyor.
Randell, "Çin'den gelen şekerli, fermente edilmiş bir siyah çay olan kombucha'nın, bağırsaklara faydalı bir dizi bakteri ve maya türü içerdiği biliniyor" diyor.
Randell, Doğu Avrupa'ya özgü fermente bir içecek olan 'kvas'ın da probiyotik olduğunu belirtiyor ve "Son yıllarda meyve ve pancarın diğer kök sebzelerle birleştirilmesiyle kvas yapılıyor" diyor.
Şunlara da göz atın;