Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bademcik iltihabı nedir? Bademcik iltihabı neden olur ve belirtileri nelerdir? Bademcik iltihabı nasıl teşhis edilir? İşte, bademcik iltihabının nedenleri ve belirtileri:

Bademcikler, boğazın arkasında, her iki tarafta da bulunan iki lenf düğümüne denir. Bir savunma mekanizmas�� olarak çalışan bademcikler, vücudun enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olur. Bademciklerde enfeksiyon gelişmesi durumunda, buna bademcik iltihabı denir. Her yaşta ortaya çıkan bu hastalık, özellikle çocukluk çağında sık sık görülebilir. Bademcik iltihabı, başkalarına geçebilir ancak bu oldukça nadir görülür. Bademcik iltihabının teşhis edilmesi kolaydır ve semptomlar genelde 7-10 gün içinde düzelir.

Bademcik İltihabı Neden Olur?

Bademcikler, vücudunuza ağız veya burun yoluyla giren bakteri ve virüslerle savaşır. Ancak patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı savunmasızdırlar. Soğuk algınlığı gibi bir virüs, bademcik iltihabını tetikleyebilir. Ayrıca boğaz ağrısı gibi bakteriyel enfeksiyonlar da, olası nedenler arasındadır.

Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  1. Boğaz ağrısı
  2. Yutma zorluğu ve bu esnada ağrı
  3. Ağız kokusu
  4. Ateş
  5. Titreme
  6. Cızırtılı ses
  7. Kulak ağrısı
  8. Baş ağrısı
  9. Karın ağrısı
  10. Sert bir boyun
  11. Çene ve boyun hassasiyeti
  12. Kırmızı ve şişmiş bademcikler

Çok küçük çocuklarda, iştahsızlık, salya akması ve sinirlilik hali de görülebilir.


Bademcik İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik iltihabı hafif durumdaysa, genelde tedavi gerektirmez. Daha şiddetli vakalarda, antibiyotik tedavisi veya bademcik ameliyatı uygulanabilir. Ayrıca ağrı kesiciler de, iltihap kaynaklı ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir. Bademcik ameliyatı, genelde kronik ve tekrarlayan iltihap durumlarında tercih edilir. Özellikle bir yılda 5-7 kez bademcik iltihabı yaşadıysanız, bu ameliyat bu tekrarları durdurmanıza yardımcı olabilir. Bademcik ameliyatından sonra genelde aynı gün eve gitmek mümkün olsa da, 1-2 hafta iyileşme süreci vardır. İltihabın boyutu ilaçla giderilebilecek durumdaysa, doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerebilir.


Bademcik iltihabının teşhis edilmesi için, doktorun boğazınızı muayene etmesi gerekir. Ayrıca boğazdan kültür alınabilir. Kültür, enfeksiyonun nedenini belirlemek için laboratuvara gönderilir. Ayrıca kan testi de istenebilir. Tüm bu muayenelerden sonra, bademcik iltihabının şiddeti doktor tarafından belirlenir. Hasta için en doğru tedavi uygulanır.

Bademcik İltihabı İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bademcik iltihabında en doğru tedavi, doktorun önerdiği ilaçları kullanmaktır. Ancak doktor önerilerine ek olarak şu yöntemleri de deneyerek semptomları hafifletebilirsiniz;

  1. Bol bol sıvı tüketin, su için.
  2. Bu süre içinde iyice dinlenin.
  3. Günde 2 kez ılık tuzlu suyla gargara yapın.
  4. Doktorun verdiği boğaz pastillerini kullanın.
  5. Evinizdeki havayı düzenli olarak nemlendirin.
  6. Dumandan kaçının.
  7. Çok sıcak ve çok soğuk besinlerden uzak durun.


Şunlara da göz atın;

  1. Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
  2. Boğaz ağrısı nasıl geçer?
  3. Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
  4. Burun akıntısı nasıl geçer?
  5. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı