Badem Zehirli midir?
Badem, dünya çapında en popüler ağaç yemişlerinden biridir. Sade olarak ya da yemeklerin içerisinde keyifle tüketilebilir. Peki badem zehirli midir? Sizlere anlattık. İşte, badem zehirli midir:

Badem, dünya çapında en popüler ağaç yemişlerinden biridir. Sade olarak ya da yemeklerin içerisinde keyifle tüketilebilir. Besleyicidirler ve genellikle sağlığınıza faydalı oldukları düşünülür. Bununla birlikte, bazı çeşitlerin gıda zehirlenmesi, sindirim sorunları ve potansiyel olarak kanser gibi hastalık riskinizi artırdığı bilinmektedir. Diğerleri aslında zehirlidir ve nihayetinde insan tüketimi için uygun değildir. Bu yazıda, farklı badem türlerini, hangilerinin yenilmesi güvenli olduğu ve hangilerinden kaçınılması gerektiğini gözden geçirmektedir.


Bademin Çeşitleri Vardır

Bademler, genetik olarak çok benzer olan iki ana türe ayrılabilir - acı badem ve tatlı badem.

Tatlı bademler hafif cevizli bir tada sahiptir ve genellikle süpermarket raflarında veya nuga veya marzipan gibi badem bazlı ürünlerde bulunanlardır. Adından da anlaşılacağı gibi acı bademler çok acı bir tada sahiptir. Bu tür hem yabani hem de ticari ortamlarda yetişir ve çoğunlukla acı badem ezmesi veya özü yapmak için kullanılır. Genellikle marketlerde bulunmazlar.

Acı bademler, genetik bir mutasyonun badem ağacının acı bademlere acı tadını veren bileşik olan amigdalin yapma yeteneğini engellediği birkaç bin yıl öncesine kadar yetiştirilen en yaygın türlerdi (1). Bu mutasyon, tatlı bademleri ortaya çıkaran ve bugün bildiğimiz badem ağacının evcilleştirilmesini sağlayan şeydir.

  1. Çiğ Acı Badem Zehirlidir

Acı badem, glikozit amigdalin olarak bilinen bir toksin içerir. Yenildiğinde, bu toksin, ölüme neden olabilecek toksik bir bileşik olan hidrojen siyanür dahil olmak üzere birkaç bileşiğe ayrılır. Vaka çalışmaları, ortalama bir yetişkinde 6-10 çiğ acı badem yutmanın ciddi zehirlenmelere neden olmak için yeterli olduğunu, 50 veya daha fazlasını yutmanın ise ölüme neden olabileceğini göstermektedir. Daha küçük sayıların çocuklarda veya genç erişkinlerde aynı zararlı etkilere sahip olması muhtemeldir. İlginç bir şekilde, ısıl işlem sırasında bademlerden siyanür sızıyor gibi görünüyor. Örneğin, fırınlama, mikrodalgada pişirme ve kaynatma, acı bademlerin siyanür içeriğini sırasıyla %79, %87 ve %98 azaltır. Bununla birlikte, bu bulguları doğrulamak ve yenmesi güvenli kabul edilen ısıl işlem görmüş acı badem miktarını tam olarak belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Daha fazlası bilinene kadar acı bademlerden kaçınılmalıdır.

  1. Tatlı Badem Yemek Güvenlidir

Tatlı bademler hala bir miktar amigdalin barındırsa da, bu bileşiğin içeriği acı bademlerden 1000 kat daha düşüktür. Bu kadar az miktarda amigdalin, tehlikeli miktarlarda hidrojen siyanür üretmek için yetersizdir. Sonuç olarak, tatlı bademler genellikle yemek için güvenli kabul edilir.


Filizlenmiş Ve Küflü Bademleri Yemek De Riskli Olabilir

Filizlenen bademler, vücudunuzun içerdikleri besinleri daha kolay emmesine yardımcı olabilir. Dezavantajı, filizlenmiş fındık ve tohumların Salmonella gibi zararlı bakterilerle kontamine olma riskinin çok daha yüksek olmasıdır.

Araştırmalar, filizlenmiş bademler de dahil olmak üzere filizlenmiş yemişlerden yapılan fındık ezmesinin gıda zehirlenmesi riskinizi artırdığını gösteriyor. Bu nedenle, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler bunlardan kaçınmaktan özellikle fayda sağlayabilir.

Badem, ceviz, fındık, kaju fıstığı, antep fıstığı ve Brezilya fıstığı gibi yer fıstığı ve ağaç yemişleri de zehirli küfler içerebilir. Buna karşılık, bu küfler, sindirim bozuklukları ve karaciğer tümörleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı toksik bileşikler olan mikotoksinler üretir. Küf kontaminasyonu, kavrulmuş ve tuzlanmış çeşitlere kıyasla çiğ, tuzsuz yemişlerde daha olası görünmektedir. Araştırmacılar, kavurma sırasında kullanılan yüksek sıcaklıkların yanı sıra tuz ilavesinin neden olduğu daha düşük nem içeriğinin bunun için teşekkür olduğuna inanıyor.

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), gıdalarda güvenli kabul edilen maksimum mikotoksin seviyeleri belirlemiştir. Bademlerin küf içeriği konusunda endişeleriniz varsa, bir düzenleyici kurumun dünyanın sizin bölgenizde güvenli seviyeler belirleyip belirlemediğini kontrol etmeyi düşünün. Değilse, riskinizi azaltmak için kavrulmuş veya tuzlanmış çeşitlere yapışmayı düşünün.

Şunlara da göz atın;

  1. Badem yemeden önce ıslatılır mı?
  2. Bademlerin kabuğu nasıl çıkartılır?
  3. Badem nasıl kavrulur?
  4. Bademin faydaları nelerdir?
  5. Bademli tarifler

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan