B10 Vitamini (PABA): Nedir, Faydaları Nelerdir?
PABA olarak da bilinen B10 vitamini nedir, ne işe yarar? B10 vitaminin faydaları nelerdir? B10 vitamini hangi besinlerde bulunur? İşte, B10 vitamini (PABA) hakkında bilinmesi gerekenler:

B10 vitamini olarak bilinen para-aminobenzoik asit (PABA), bazı gıdalarda bulunan ve kimyasal olarak üretilen organik bir bileşiktir. Bir zamanlar güneş kremlerinde yaygın olarak kullanılan bu vitamin, cilt sorunlarını iyileştirme amacıyla da tercih edilir. B10 vitamini, beyaz kristal bir madde olan organik bileşik PABA'nın alternatif bir adıdır. Bir vitamin veya temel bir besin olmamasına rağmen, B vitamini kompleksinin bir parçası olarak kabul edilir. Sakatatlarda, kepekli tahıllarda, ıspanakta ve mantarlarda bulunur. PABA, folat (B9 vitamini) üretimine yardımcı olur.

B10 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

  1. PABA, ultraviyole (UV) ışınlarını, özellikle güneş yanıkları ve DNA hasarı ile ilişkili UVB ışınlarını emebilir. Bu nedenle, 1940'lardan başlayarak güneş kreminde önemli bir bileşendi, ancak daha sonra bazı insanlarda alerjik cilt reaksiyonlarıyla ilişkilendirildi. Ancak 2019 yılından beri güvenli kabul edilmemektedir. Bu yüzden bazı losyon ve nemlendiricilerde bulunabilir.
  2. UV ışınlarına karşı korumanın yanı sıra, PABA'nın sertleşme, doku oluşumu ve renk değişikliği ile ilgili cilt sorunlarına yardımcı olduğu iddia edilmektedir.
  3. PABA genellikle ciltte depigmentasyon ve beyaz lekeler ile belirgin bir durum olan vitiligo için bir tedavi olarak lanse edilir. Bu bozukluğa sahip bazı kişiler, PABA takviyelerinin yardımcı olduğunu iddia etse de, sınırlı bilimsel çalışmalar bu iddiayı desteklemektedir.
  4. PABA takviyelerinin ilk kullanımlarından biri, erken beyazlamış saçların yeniden pigmentasyonuna yardımcı olmaktı. Bugün hala bu amaçla kullanılmaktadır ve birçok kişisel tanıklık, araştırma eksikliğine rağmen etkili olduğunu öne sürmektedir.

B10 Vitamini (PABA) Zararlı Mı?

Bazı insanlar, PABA içeren güneş kremlerine karşı kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olan alerjik reaksiyonlar göstermiştir. Günümüzde PABA genellikle güneş kremlerinde kullanılmamaya başlamıştır. 

  1. Yüksek dozda PABA takviyesi almak, karaciğer ve böbrek sorunları olanlar için güvenli kabul edilmez.
  2. Peyronie hastalığı için PABA takviyelerinin kullanılmasından sonra en az altı akut karaciğer hasarı vakası bildirimi yapılmıştır. Bununla birlikte, bu yan etki, PABA alan ve altta yatan hastalığı olmayanlar için geçerli olmayabilir. 
  3. PABA'nın böbreklerde birikebileceği düşünülmektedir, ancak bu iddiayla ilgili herhangi bir bilimsel kaynak yoktur. Bu nedenle, karaciğer veya böbrek sorunları olanlar, tıbbi gözetim olmadan PABA almamalıdır.
  4. PABA bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve etkinliklerini azaltabilir. Bu yüzden başka ilaçlarla birlikte alınmamalıdır.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, böbrek ve karaciğer hastası olanlar, düzenli ilaç kullananlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren kadınlar, PABA başta olmak üzere herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. B1 vitamini içeren besinler nelerdir?
  2. B5 vitamini hangi besinlerde bulunur?
  3. B6 vitamini eksikliğinin belirtileri
  4. B12 vitamini içeren besinler
  5. C vitamini içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?