En değerli Türk lezzetlerinden olan ayran; tadından çok faydası sayesinde Avrupa’ya yayılmaya başlamış, günümüzde ise tüm dünyada severek tüketilmektedir. Sağlık gıdası olarak kabul edilen yoğurt ile suyun karıştırılmasıyla hazırlanan ayran, içerdiği dost bakteriler sayesinde bağırsak mikrobiyatasını iyileştirir. İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsak sağlığının iyileşmesi ise pek çok sağlık faydalarını da beraberinde getirir. Üstelik içeriğindeki bu dost bakteriler, sütün içindeki laktozun çoğunu parçaladığı için sindirimi kolaylaştırır ve laktoz intoleransı olan bazı bireyler tarafından da tüketilebilir.
Ayranın kalorisi kullanılan yoğurt miktarına ve çeşidine göre değişse de kalori içeriği çok düşüktür. 2 tepeleme yemek kaşığı tam yağlı yoğurt ile hazırlanan ayran yaklaşık 70 kalori, yarım yağlı ayranlar 35, yağsız (light) ayranlar ise yaklaşık 20 kaloridir. Hazır ayranların kalorisi çok ufak değişmekle birlikte aynıdır.
Soda içinde çok fazla mineral barındırır. Özellikle yaz aylarında çok terleyenler veya spor yapanlar, vücutta terle atılan mineralleri yerine koymak için soda ile yapabilir. İster soda ister suyla yapılsın, ayranın kalori içeriği yoğurttan gelir, sodanın kalorisi yoktur. Dolayısıyla sodayla yapılan 1 su bardağı ayran da yaklaşık 70 kaloridir.
Ayran, besleyici değeri oldukça yüksek olan bir besindir. Öyle ki eski zamanlarda ishal gibi hastalıkların tedavisinde şifa niyetine tüketilmiştir. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan ayran, kemik sağlığını desteklediği için çocukluk ve menapoz dönemindeki kadınlarda özellikle önemlidir. Aynı zamanda probiyotik içeriğiyle bağırsaktaki bakteri örüntüsünü iyileştirir. Bu sayede; bağışıklığı destekler, kronik hastalıklardan korur, obeziteyi önler.
100 gr ayranın besin değeri yaklaşık şu şekildedir:
Ayran; karbonhidrat, protein ve yağları dengeli oranda içerir, böylelikle kan şekeri dengesini korur. Üstelik kalorisi de oldukça düşüktür. Protein içeriğiyle uzun süre tokluk sağlar. Bu özellikleri sayesinde hem zayıflama diyetlerinde hem de diyabet diyetlerinde rahatlıkla tüketilebilir.
Diyette tüketilecek ayran miktarı kişiye özeldir. Kişinin tüketmesi gereken kaloriye ve besin ögelerine bağlı olarak değişmekle birlikte çok düşük kalorili olduğundan toplamda 3 bardak kadar içilebilir. Ancak içindeki tuz miktarına dikkat edilmelidir, evde hazırlandığında ilave tuz eklenmemelidir. Tuz doğrudan kilo aldırmasa da ödem oluşumuna yol açar. Diyette yarım yağlı ayranlardan da faydalanılabilir.
Yazar:
Dyt. Gizem Çelik
instagram.com/dyt.psk.gizemcelik
Şunlara da göz atın;