Ayçiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Ayçiçekleri dayanıklı ve büyümesi kolay bitkilerdir. Görüntüleri ile ilgi gören ayçiçekleri nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. İşte, ayçiçeği nasıl yetiştirilir:

Ayçiçekleri dayanıklı ve büyümesi kolay bitkilerdir. Görüntüleri ile ilgi gören ayçiçekleri nasıl yetiştirilir sizler için anlattık. Ayçiçekleri, çeşitliliğe bağlı olarak iki ila on beş metre boyunda herhangi bir yerde büyüyebilir ve tohumları hasat edilip lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayçiçeklerinin nasıl ekileceğini, bakımını ve hasat edileceğini öğrenmek için aşağıdaki talimatları izleyin. İşte, ayçiçeği nasıl yetiştirilir:


Bahçenizi Hazırlayın

  1. Bahçe ihtiyaçlarınıza uyan çeşitli ayçiçeği seçin. Ayçiçeğinin farklı boyları ve çeşitleri vardır. Konuşarak bahçenize ve sizin ihtiyaçlarınıza uygun olan ayçiçeğini seçin.
  2. Toprağın pH'ını kontrol edin. Ayçiçekleri, pH'ı 6.0 ile 7.5 arasında olan, hafif asidik ila biraz alkali olan toprakları tercih eder. Bununla birlikte, ayçiçekleri nispeten dayanıklıdır ve çoğu toprak türünde büyüyebilir.
  3. Toprağınızın iyi drene olduğundan emin olun. Ayçiçekleri son derece dayanıklı olmalarına rağmen onlara zarar verebilecek tek şey su basmış topraklardır.
  4. Ekimden önce toprağın iyice ısınmasına izin verin. Ayçiçeği tohumlarını, toprak tamamen ısındıktan sonra yaz başında ekin. Bu genellikle nisan ortası ile mayıs sonu arasında gerçekleşir.


Ayçiçeği Tohumlarını Ekin

  1. Ellerinizi veya bir mala kullanarak toprağı gevşetin. Ayçiçeği tohumlarınızı ekerken toprağın gevşek ve hafif olmasını istiyorsunuz. Toprağınızda besin değeri düşükse veya drenajı zayıfsa, üç ila dört inç kompostla karıştırın.
  2. Çeşit boyutuna bağlı olarak, 45 cm bir kuyu ihtiyaçları olabilir. Boyutlarına bağlı olarak ihtiyaçları olan kuyunun büyüklüğü değişiklik gösterecektir.
  3. Her deliğe birkaç tohum yerleştirin ve toprakla örtün. Yaz boyunca farklı zamanlarda çiçek açmayı deneyimlemek için dikiminizi birkaç hafta boyunca kademelendirebilirsiniz.
  4. Tohumları ektikten sonra ince bir gübre tabakası karıştırın. Mümkün olduğunda organik bir gübre seçin ve güçlü sapları teşvik etmek için ekim alanına yayın.
  5. Dikimden ve gübrelemeden sonra iyice sulayın. Toprağı ıslattığınızdan emin olun, ancak tohumları ıslatmayın veya su basmayın.


Ayçiçeklerinin Bakımı

  1. Bitkileri haftada bir veya iki kez iyice sulayın. Ayçiçekleri derin köklere sahiptir ve seyrek, yoğun sulamayı sık, sığ sulamaya tercih eder. Sulama rutininizi özellikle sıcak veya bulutlu haftalarda ayarlayın. Ayçiçekleriniz, ekimden iki ila üç ay sonra yaz ortasından sonuna kadar çiçek açmalıdır.
  2. Alanı malçlayın. Fideler kırılmadan malçlanacak kadar uzun olduğunda, nemi korumak ve yabani ot büyümesini önlemek için toprağı tohumsuz bir saman veya başka bir malç tabakasıyla örtün. Şiddetli yağmurdan sonra malçı doldurun.
  3. Zararlıları ve küfü yok edin. Nispeten böcek duyarlılığı olmamasına rağmen, küçük bir gri güve ayçiçeği yüzüne yumurta bırakabilir. Onları çıkarmak için küçük solucanları seçmeniz yeterlidir.
  4. Ayçiçekleri ayrıca küf ve pas tutabilir. Bu sorunlardan herhangi biri meydana gelirse, çiçeklerinize mantar ilacı püskürtün.
  5. Sergilemek için çiçekleri kesin. Bir vazoda çiçeklerin tadını çıkarmak için, çiçek tamamen açılmadan önce sabahları sapı belli bir açıyla kesin. Çiçeklerin taze görünmesini sağlamak için vazodaki suyu iki günde bir değiştirin.
  6. Tohumları hasat edin. Yenilebilir tohumlar istiyorsanız, çiçek başlarını sarkmaya başladığında veya başın arkası sararmaya başladığında kesin. Kuru, havadar bir yerde saplarından baş aşağı asın ve dökülen tohumları toplamak için tülbent veya kağıt torba ile örtün.
  7. Lezzetli kavrulmuş tohumlar için gece boyunca suda ve tuzda bekletin. Daha sonra süzün ve fırın tepsisine dizin. Düşük ısılı fırında 90 ila 120°C arasında hafifçe kızarana kadar kızartın.


Şunlara da göz atın;

  1. Sümbül bakımı nasıl yapılır?
  2. Lavanta nasıl hasat edilir?
  3. İncir nasıl yetiştirilir?
  4. Maydanoz nasıl hasat edilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?