Avokado yağı ve zeytinyağı, kalp sağlığı için faydalı yağlardır. Akdeniz diyetinde yaygın olarak kullanılan bu yağlar, iltihaplanmayı azaltır. Zeytinyağı, Türk mutfağında yaygın olarak kullanılsa da, son yıllarda avokado yağının kullanımı da yayg��nlaşmaya başlamıştır. Peki, hangisi daha sağlıklı? Sağlık sitesi Healthline, avokado yağı ve zeytinyağı hakkında kısa bir inceleme yaptı.
Avokado yağı, ortalama %60 yağ içeren avokado ağacı meyvesinin preslenmesiyle elde edilir. Orta Amerika, Yeni Zelanda, AMD, Güney Afrika gibi dünyanın birçok yerinde üretilen bu yağ, rafine edilmiş veya rafine edilmemiş olarak satışa sunulur. Hem mutfakta, hem de cilt bakımında kullanılır. Avokado yağının kötü kolesterolü düşürdüğüne dair sayısız araştırma yapılmıştır.
Preslenmiş zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, saf ve sızma olarak farklı çeşitlere ayrılır. Genelde yemeklik ve sosluk yağ olarak kullanılır. Akdeniz mutfağının ana besinlerden biridir. Kolesterol ve kan şekeri seviyelerini iyileştirdiği için, uzun yıllardır kullanımı mevcuttur.
1 yemek kaşığı (15 ml) avokado yağı ve zeytinyağı şunları içerir.
Avokado Yağı | Zeytinyağı | |
Kalori: | 120 kcal | 120 kcal |
Yağ: | 14 gr | 14 gr |
Doymuş yağ: | 2 gr | 2 gr |
Tekli doymamış yağ: | 10 gr | 10 gr |
Doymamış yağ: | 2 gr | 1.5 gr |
E vitamini: | DV'nin %23'ü | DV'nin %33'ü |
Tabloda görüldüğü gibi avokado yağı ve zeytinyağı, aynı kaloriyi sağlar. Yağ asidi profilleri de aynı şekilde benzerdir.
Antioksidanlar, vücudu serbest radikallere karşı korur. Oksidatif stresi azaltır. Avokado ve zeytinyağı, E vitaminleri içerir. Ayrıca iki yağ da göz ve cilt sağlığı için faydalı olan lutein açısından zengindir. Çalışmalar, bu antioksidanın avokado ve zeytinyağındaki yüksek konsantrasyonunun, cildinizi zararlı UV ışınlarından ve görünür ışıktan korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Araştırmalar, avokado yağının kuru, çatlamış ve hasar görmüş ciltlerde yatıştırıcı özellikleri olduğunu göstermiştir. Ayrıca sedef hastalığının tedavisine yardımcı olabilir. Kolajen üretimini artırır ve iltihaplanmaları azaltır. Zeytinyağı da kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde uzun süredir kullanılır. Zeytinyağı, enfeksiyonları önler, yanık, kesik ve küçük yaraları iyileştirir. Cilt sağlığı üzerinde çok faydası vardır.
Bir yağın dumanlanma noktası, zararlı radikalleri serbest bırakmaya başladığı sıcaklıktır. Avokado yağının dumanlanma noktası, zeytinyağına göre daha yüksektir. Yani çabuk yanmaz ve duman çıkarmaz. Avokado yağının dumanlanma noktası 250 dereceden yüksekken, zeytinyağı 191 derecede duman çıkarabilir ve yanabilir.
Hem avokado hem de zeytinyağındaki yüksek tekli doymamış yağ seviyeleri, vücudunuzun önemli besinleri emmesine yardımcı olabilir. Bu özellikle birçok renkli meyve ve sebzede bulunan bir tür antioksidan olan karotenoidler için geçerlidir. Yağda çözünürler, yani vücudunuz onları en iyi şekilde yüksek yağlı yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde emer. Bir çalışma, avokado yağı eklenmiş salatanın, karotenoidlerin sebzelerden emilimini önemli ölçüde artırdığını buldu. Başka bir çalışma ise, bir bardak domates suyuna zeytinyağı eklemenin, karotenoid likopen emilimini artırdığını bulmuştur.
Genel olarak, zeytinyağı ve avokado yağı, sağlıklı yağlardan ve antioksidan bakımından zengindir. İçeriğinde bulunan omega 9 sayesinde, kalp sağlığı için de faydalıdır. Bu iki yağ da, diyete eklenerek tüketilebilir ve cilt sağlığında kullanılabilir.
Herhangi bir rahatsızlığınız varsa, hangi yağı kullanacağınız konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;