Avokado Nasıl Seçilir: En İyi Avokado Nasıl Anlaşılır?
En iyi avokado nasıl seçilir? Avokado seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Avokado sert mi olmalı, yumuşak mı? İşte, en iyi avokado seçme yöntemleri ve püf noktaları:

Anavatanı Orta Meksika olan avokado, ülkemizde son yıllarda çok popüler olan bir meyvedir. Defnegiller familyasına ait bir bitki olan avokado, genellikle salata ve tatlı yapımında kullanılır. Ayrıca sandviç, makarna gibi tariflerde de kendine yer bulur. Kalori değeri düşük olduğu için, diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Ülkemizde yetişen avokado çeşitleri; hass, zutano, ettinger, bacon ve fuerte avokadosudur. Bu çeşitler boyut, renk ve lezzet bakımından farklılıklar gösterir. Peki, en iyi avokado nasıl seçilir? İşte, avokado seçerken dikkat etmeniz gerekenler:


En İyi Avokado Nasıl Anlaşılır?

İyi bir avokado alabilmek için öncelikle hangi avokado çeşidini alacağınıza karar vermeniz gerekir. Avokadonun çeşidini anlayabilmek için görünüm, boyut ve renk gibi unsurlara dikkat edebilirsiniz.




Görünüşü:

Avokado çeşitleri mevsimlerin farklı zamanlarında toplanır. Bu yüzden mevsimin en lezzetli avokadolarını almak için bu çeşitlere dikkat etmek gerekir;

  1. Bacon avokadoları, kış meyvesi olarak bilinir. Sonbaharın sonundan ilkbaharın başına kadar marketlerde bulunabilir.
  2. Fuerte avokadoları da sonbahar sonundan ilkbahar başına kadar pazar tezgahlarında yerini alır.
  3. Hass avokadoları yıl boyunca rahatlıkla bulunabilir.
  4. Gwen avokadolaro sonbahar ve kış mevsiminde bulunabilir.
  5. Reed avokadolar yaz meyvesi olarak bilinir.
  6. Zutano avokadoları Eylül ayından kışın başlangıcına kadar olgun bir şekilde bulunabilir.




Boyutu ve şekli:

Olgun avokado, çeşidine bağlı olarak farklı bir boyut ve şekil kazanır.

  1. Bacon avokadoları, oval şekil, orta boy ve 170-340 gram ağırlığa sahiptir.
  2. Fuerte avokadoları, armut görünümlü, orta-büyük boy ve 140-400 gram ağırlığa sahiptir.
  3. Hass avokadoları, oval şekle, orta-büyük boya ve 140-340 gram ağırlığa sahiptir.
  4. Gwen avokadoları, oval ve dolgun görünüme, 170-425 gram ağırlığa sahiptir.
  5. Zutano avokadoları, ince ve armut şekle, 170-400 gram ağırlığa sahiptir.




Avokadonun rengi:

Avokadonun rengi de çeşidi hakkında bilgi veren unsurlardandır. Çeşidine göre avokado renkleri şu şekildedir;

  1. Bacon ve fuerte avokado, ince, yeşil ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
  2. Gwen avokadoları olgunsa, mat, pürüzlü ve yumuşak yeşil bir yüzeye sahiptir.
  3. Zutano avokado, sarı-yeşil renkli ince bir yüzeye sahiptir.
  4. Hass avokadoları, en anlaşılabilir renge sahiptir. Olgunlaşmış Hass avokadosu, koyu yeşil ve mor arası bir renktedir. Fazla olgunlaşan Hass avokadoları, siyah renktedir.




Avokado Nasıl Seçilir?

  1. Lekeli olanlardan kaçının:

Avokadonun üzerinde koyu lekeler ve çürükler varsa, bu durum avokadonun fazla olgunlaşmış olduğunu gösterebilir. Düzgün olmayan ve üzerinde lekeler bulunan avokadolar, fazla olgunlaşmış, bozulmuş veya zarar görmüş olabilir. Bu yüzden farklı bir avokado seçmeye özen gösterin.


  1. Sertliğini kontrol edin:

Avokadonun olgun olup olmadığını anlamak için, mutlaka sertliğini kontrol edin. Meyveyi doğrudan avcunuzun içine alın. Hafifçe avcunuzu sıkın. Avokado olgunsa, dış yüzeyi esneme sağlar. Bastırdığınız noktalar içeri doğru esner ve sonra eski haline döner. Avokado aşırı yumuşaksa, bu durum fazla olgunlaştığını gösterir. Eğer sertse henüz olgunlaşmamış demektir.


  1. Sesini kontrol edin:

Avokadoyu kulağınızın yakınına getirerek hafifçe sallayın ve içindeki tıkırtıyı dinleyin. Eğer sallama sesi duyuyorsanız, muhtemelen avokado fazla olgundur. Avokado olgunlaştıkça çekirdeği etli kısımdan ayrılır. Bu da salladığınızda daha fazla ses çıkartmasına neden olur.


  1. Sapını kopartın:

Avokadonun olgun olup olmadığını gösteren yöntemlerden biri de sapıdır. Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.


  1. Sapın altındaki rengi kontrol edin:

Avokadonun sapını koparttıktan sonra, altındaki renge dikkatlice bakın. Avokado, kahverengi veya açık sarıysa henüz ideal biçimde olgunlaşmamıştır. Sapın altındaki avokadonun rengi koyu kahverengiyse, fazla olgunlaşmış olabilir.


Avokado Nasıl Olgunlaştırılır?

Eğer tüm dikkatlerinize rağmen olgunlaşmamış bir avokado aldıysanız, mutfak tezgahında veya buzdolabında bekleterek olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Avokadonun hızlı bir şekilde olgunlaşması için, ortadan ikiye bölün. İçindeki etli kısmın üzerine, fırça yardımıyla limon suyu sürün. İkiye böldüğünüz avokadoyu, tekrar bir araya getirin ve streç film ile hava almayacak şekilde sarın. Birleştirdiğiniz avokadoyu, buzdolabında 2-3 gün bekletin. Avokadoları çok yumuşak ve kahverengine dönmeden tüketin.


Şunlara da göz atın;

  1. Avokadolu tarifler
  2. Avokado nasıl yenir?
  3. Avokado nasıl saklanır?
  4. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  5. Avokadonun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif