Aşırı E Vitamini Alımının Yan Etkileri Nelerdir?
E vitamini vücutta ne işe yarar? E vitamini günde ne kadar alınmalıdır? Aşırı E vitamini alımı, vücutta hangi yan etkilere yol açar? İşte, aşırı E vitamini alımının sonuçları:

E vitamini, vücutta önemli rol oynayan bir vitamindir. E vitaminin aşırı dozda alınması, E vitamini toksisitesi olarak bilinir. E vitamini toksisitesi, vücutta aşırı miktarda E vitamini biriktiğinde ortaya çıkar. Bu vitamin, antioksidan görevi görür ve yağda çözünür. Kalp hastalığı, görme sorunları ve beyin bozuklukları riskini azaltabilir. Anahtar işlevlerinden biri, kan damarlarını genişleterek pıhtı oluşumunu önlemektir. E vitamini için alınması gereken günlük değer, 15 mg'dır. Ancak bu dozun çok fazla aşılması veya ihtiyaç olmadığı halde takviye kullanılması, vücutta E vitamini birikmesine yol açabilir.

Kimler E Vitamini Takviyesine İhtiyaç Duyar?

Birçok kişi, bağışıklığı iyileştirmek, kanser riskini azaltmak, yaşlanma karşıtı etkileriyle derilerini, saçlarını ve tırnaklarını güçlendirmek umuduyla E vitamini takviyesi alır. Ancak E vitamini takviyelerine çoğu zaman gerek yoktur. Çünkü vitamin eksikliğiniz olmadığı durumlarda, çok az fayda sağlar. Crohn hastalığı, düşük yağlı diyetler veya yağları sindirme yeteneklerini etkileyen rahatsızlıkları olan kişilerde, E vitamini eksikliği riski daha yüksek olabilir. 


Aşırı E Vitamini Alımının Yan Etkileri Nelerdir?

Aşırı E vitamini alımı, kanın incelmesine ve ölümcül kanamalara neden olabilir. Ayrıca bir yaralanmadan sonra vücudun doğan savunması olan kanın pıhtılaşmasını da engelleyebilir. Hemorajik inme riskini artırabilir. Aşırı E vitamini alımı ciddi ve ölümcül sonuçlara neden olabileceği için, büyük dozlarda E vitamini takviyesi almamanız gerekir. 

  1. Normal seviyelerde tüketildiğinde E vitamininin ilaçlarla etkileşime girme riski çok azdır.
  2. Günde 300 mg'dan fazla alınan E vitamini takviyeleri, varfarin ve kan sulandırıcı aspirin ile etkileşime girebilir.
  3. Ayrıca meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan tamoksifen ve organ nakli yapılan kişiler tarafından kullanılan bir bağışıklık baskılayıcı olan siklosporin ile etkileşime girebilirler
  4. Günde 300 mg'dan fazla E vitamini alımı, ilaçlara müdahale etmeye başlayabilir ve felç riskini artırabilir.


Önemli Not: Hiçbir vitamin takviyesi bilinçsizce kullanılmamalı, mutlaka doktorun kontrolü ve önerisi ile hareket edilmelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. C vitamini soğuk algınlığına iyi gelir mi?
  2. D vitamini Covid 19 riskini düşürür mü?
  3. Çok fazla C vitamini almak sakıncalı mı?
  4. A vitamini fazlalığı nedir?
  5. Magnezyum takviyesi ne işe yarar?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları