Tart hamuru klasik pastacılık ürünlerinden biridir. Pastacılık ve mutfak ile ilgilenenlerin bilmesi gereken tariflerdendir. Bu hamur işi, yağ ve unun az miktarda tuz ve su ile birleştirilmesiyle elde edilir. Hamuru açıp kabuk haline getirdikten sonra kenarlarını keskin bir bıçakla kesebilirsiniz. Ama sonra önemli soru geliyor; arta kalan kırpıntıları ne yapacaksınız?
Birkaç santimlik hurda hamurunuz varsa, fazla bir şey yapamayabilirsiniz. Ancak tart hamurlarınızı birkaç tariften sonra saklarsanız, üzerinde çalışabileceğiniz bir miktar elde edersiniz. Artıklarınızı saklamak için, glüteni gevşetmek ve yağı katılaştırmak için en az otuz dakika, en fazla iki gün boyunca bunları birbirine birleştirin. Ayrıca, turtaları sık sık pişirmezseniz, hamuru bir aya kadar dondurabilirsiniz. Pasta kabuğunuzu işlemeye hazır olduğunuzda, çalışmayı kolaylaştırmak için yaklaşık yarım saat bekletin. Arta kalan tart hamurunun, birçoğunu asla beklemeyeceğiniz tonlarca farklı kullanım alanı vardır. İşte favorilerimizden bazıları:
Buzdolabınızda bir kap humus ve dolabınızda baharatlar varsa, kalan tart hamurundan kendi ev yapımı krakerlerinizi hazırlayabilirsiniz. Bunlar, elinizde bulundurmak isteyeceğiniz hızlı ve çıtır atıştırmalık tarifidir. Bu krakerleri yapmak için hamurunuzu ince bir tabaka halinde açın ve kareler halinde dilimleyin. Daha sonra, üst malzemelerinizin krakere yapışmasına yardımcı olmak ve mükemmel çıtır bir görünüm elde etmek için her krakerin üstüne bir tutam zeytinyağı ekleyebilirsiniz. En sevdiğimiz bitki ilavelerinden kurutulmuş biberiye, deniz tuzu ve susam tohumları ekleyebilirsiniz. Krakerlerinize baharatınızı ekledikten sonra hafif kahverengileşip çıtır çıtır olana kadar pişirin. Krakerlerinizi yumuşak peynir veya humusla servis edin veya birkaç güne kadar bir torbada saklayın. Arta kalan tart hamurunu küçük tarçınlı rulolar yapabilirsiniz. Kalan hamurunuzu temiz bir yüzey üzerinde ince bir şekilde yuvarlayarak başlayın. Oradan tarçın ve şeker dolgusunu serpmeden önce tereyağını sürmek için bir hamur fırçası kullanabilirsiniz. Tarçınlı rulolar için hem beyaz hem de esmer şekerin bir karışımını kullanabilirsiniz. Parçalar kesildikten sonra fırına dayanıklı bir kapta tartınızla aynı sıcaklıkta pişirebilirsiniz. Bu parçaların pasta kabuğundan çok daha küçük olması (ve daha hızlı yanabilen şeker içermesi) nedeniyle bunları pastanızdan daha erken fırından çıkarmanız gerekeceğini unutmamak önemlidir. Kişler kahvaltıda hazırlamak için mükemmel bir fikirdir. Sadece yemek için doldurmakla kalmıyorlar, aynı zamanda elinizde bulunan sebze, et ve peynire göre de özelleştirilebilirler. Mini kişlerinizi yapmak için hamur tabakasını ince bir şekilde açın. Daha sonra, bir pasta kesici kullanarak hamuru eşit yuvarlaklar halinde dilimleyin. Bu boyut, mini muffin kalıbı için idealdir çünkü her bir kabın içine mükemmel şekilde oturacak ve dolgunun taşmasını önleyecektir; ayrıca, tek lokmada yenmesi kolaydır. Her bir hamuru tavaya yerleştirmeden önce yapışmayı önlemek için mini muffin kalıbına pişirme spreyi sıkın. Hamuru her bir kuyucuğun kenarlarına bastırmak önemlidir çünkü bu, dolguyu dökmeye hazır olduğunuzda maksimum alan sağlayacaktır. Kişlerinizi fırında yaklaşık yarım saat veya kabuk altın rengi oluncaya ve dolgu hazır olana kadar pişirin. Kruvasan hamuru yapması zor bir hamurdur. Evde yapımı oldukça zor olan bu hamuru isterseniz kalan tart hamuru ile hazırlayabilirsiniz. Milföy ile yapıldığında daha çıtır ve puf olur ancak turta hamuru ile daha kıtır bir kruvasan elde edersiniz. Tart hamurunu açtıktan sonra her birini üçgenlere kesin. Çikolatalı kruvasan veya pain au chocolat yapmak istiyorsanız kruvasanın geniş ucuna bir parça çikolata ekleyin ve yuvarlayın. Her bir ruloya yumurta sarısı sürün (ve isteğe bağlı olarak köpüklü şeker serpin) ve altın kahverengi olana kadar pişirin. Alternatif olarak, mini kruvasanlarınızı tam bir öğün haline getirmek için kruvasanın içini peynirle veya yumurta veya et gibi lezzetli bir dolguyla da doldurabilirsiniz. Palmiers, diğer kurabiyelerden farklı olarak çok farklı bir şekle sahip benzersiz kurabiyelerdir. Tipik olarak, pul pul ve katmanlı bir görünüm için milföy ile yapılırlar, ancak bu versiyon bunun yerine artan turta hamuru kullanın. Artıkları birleştirin, hamuru bir kareye yuvarlayın ve üzerine eritilmiş tereyağı ve şekeri ekleyin. Oradan, kurabiyelerin kalp şeklinde bir kütüğe benzemesi için hamurun kenarlarını birbirine sarın. Kurabiyeleri, pişerken açılmayacak kadar sıkı bir şekilde yuvarlamak önemlidir. Hamur soğuduktan ve kesilmeye hazır hale geldikten sonra, parçalar bir fırın tepsisine yerleştirilebilir ve koyu kahverengi olana kadar pişirilebilir. Ayrıca kurabiyeleri spatula yardımıyla aşağıya doğru bastırarak genişletebilir veya standart Fransız palmier şeklinde bırakabilirsiniz. Ayrıca çikolata ve krem peynir gibi farklı dolgular eklemeyi deneyebilir veya klasik şeker dolgusuna sadık kalabilirsiniz. Klasik kremalı kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Hamuru büyük bir kareye yuvarlayın ve bisküvi kesici kullanarak yuvarlaklar dilimleyin. Hamurunuzu dilimledikten sonra, kesilmiş parçaları katılaşana kadar buzdolabında soğutun. Hamur sertleştikten sonra üzerini yumurta sarısı ve bir tutam şekere bulayıp kabarıncaya kadar pişirebilirsiniz Sandviç kurabiye turlarınızın pişmesi bittiğinde ve yeterince soğuduktan sonra dolgularınızı hazırlayabilirsiniz. Basit bir tereyağlı kremanın hazırlanması yeterince kolaydır veya turtalarınızın içerisine yakışacak bir krema hazırlayın. Krema hazırlamak yerine reçel ya da fıstık ezmesi kullanabilirsiniz. Tartlar, kalan tart hamurlarını değerlendirmenin harika bir yoludur çünkü yalnızca kalıbın altını doldurmaya yetecek kadar hamura ihtiyacınız vardır. Hayallerinizdeki tartı yapmak için normal muffin kalıbını veya mini muffin kalıbını kullanabilirsiniz. Bu tartların içerisine ne dolduracağınız size bağlı olacaktır. Yazlık ve tuzlu bir tart yemek istiyorsanız domates ve peynir kullanabilirsiniz. Tatlı istiyorsanız reçel ya da meyve ile doldurabilirsiniz. Dolgunuzu eklemeden önce kabuğunu fırında pişirmek isteyeceksiniz. Tabanın 25 ila 30 dakika arasında pişirilmesi gerekir, bu nedenle pişirme süresini daha küçük bir fırın tepsisine göre ayarlamanız gerekebilir. Şekerli kurabiyeler, çocuklara uygun ve yemesi lezzetli, mükemmel, yaratıcı bir tatlıdır. Üstelik artan tart hamurunuz ile kısa sürede yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Artık hamur artıklarını bir topun içine yuvarlayarak ve hamuru streç filmde soğutarak başlayın. Pişirmeye hazır olduğunuzda hamuru açın ve kurabiyeleri kalıplarla veya bardak kenarıyla kesin. Kurabiyelerin kabarmak yerine düz kalmasını sağlamak için her birini çatalla birkaç kez delin. Daha sonra kurabiyelerin her birine yumurta sarısı ekleyebilir ve üzerine pudra şekeri veya tarçın ve hindistan cevizi gibi baharatlar serpebilirsiniz. Alternatif olarak, hamuru açmadan önce biraz biberiye veya otlar ekleyerek lezzetli bir kurabiye de yapabilirsiniz. Bu kurabiyeler çok ince olduğundan yanmaları çok kolaydır. Kurabiyeleri soğuması için tel rafa aktarmadan önce hafif kahverengi olduklarında dışarı çıkardığınızdan emin olun. Şunlara da göz atın;