Arpacık ve Soğan Arasındaki Fark Nedir?
Arpacık soğan ve soğan, çok çeşitli tariflerde yer alan iki popüler malzemedir. Tariflerde ikisi de aktif olarak kullanılır. Peki tam olarak ne farkları vardır? Sizler anlattık. İşte, arpacık soğan ve soğan arasındaki fark nedir:

Arpacık soğan ve soğan, çok çeşitli tariflerde yer alan iki popüler malzemedir. Ancak arpacık soğan ve soğan birçok benzerliğe sahip olsa da birçok farklılık onları birbirinden ayırıyor. Bu yazıda arpacık soğan ve soğanın tadını, görünümünü, besin değerini ve potansiyel kullanımlarını karşılaştırıyor ve karşılaştırıyor.

Temel Farklar

Hem arpacık soğan hem de soğan, pırasa, frenk soğanı ve sarımsak gibi diğer bitkileri de içeren Allium cinsine ait sebzelerdir. Bununla birlikte, soğan ve arpacık soğanı yakından ilişkili olmasına rağmen, ikisi arasında birkaç önemli fark vardır.

Yeni başlayanlar için, soğanlar kağıt gibi bir kabukla kaplıdır ve bu, soyulduğunda birkaç halka katmanını ortaya çıkarır. Boyut ve renk bakımından farklılık gösterirler ancak en yaygın olarak beyaz, sarı veya kırmızıdırlar.

Soğanların aksine, arpacık soğanları kümeler halinde büyür ve karanfillerin şekli dikdörtgendir ve renkleri griden soluk mora veya kahverengiye kadar değişir. Arpacık soğanlarının keskin, keskin tadından daha hafif, hafif, biraz tatlı bir tadı da vardır. Ek olarak, soğan genellikle çeşitli yemeklerde bulunurken, arpacık soğanı daha az yaygındır ve genellikle çok daha pahalıdır.

Besin Karşılaştırması

Hem arpacık soğanı hem de soğan, lif ve bir dizi önemli vitamin ve mineral dahil olmak üzere besin açısından zengindir. 100 gram çiğ arpacık soğanı ve soğanın besin değeri açısından karşılaştırması şöyledir:


ARPACIK SOĞAN
SOĞAN
KALORİ
72
40
PROTEİN
2,5 gram
1,1 gram
YAĞ
0,1 gram
0,1 gram
KARBONHİDRAT
16,8 gram
9,3 gram
LİF
3,2 gram
1,7 gram
B6
%20
%7
MANGANEZ
%13
%6
BAKIR
%10
%4
FOLAT
%9
%5
C VİTAMİNİ
%9
%8
POTASYUM
%7
%3
DEMİR
%7
%1
PANTOTENİK ASİT

%6
%3
MAGNEZYUM
%5
%2
TİAMİN
%5
%4

Soğanlar aynı porsiyon boyutunda daha az kalori içermesine rağmen, arpacık soğanı birçok temel besin maddesi bakımından daha yüksektir. Özellikle arpacık soğanı daha fazla miktarda lif içerir ve B6 vitamini, manganez, bakır, folat ve C vitamini açısından zengindir.

Mutfak Kullanımları

Soğan, kendine özgü lezzeti ve çok yönlülüğü sayesinde çeşitli yemeklerde kullanılır. Özellikle kırmızı soğanın hafif bir tadı vardır ve sandviçlerde, salatalarda ve burgerlerde çiğ olarak servis edildiğinde işe yarar. Bu arada sarı soğanlar sotelenebilir, kavrulabilir veya karamelize edilebilir ve çorbalara, dip soslara ve tuzlu hamur işlerine eklenebilir. Sarı soğanlarla karşılaştırıldığında beyaz soğan biraz daha tatlıdır ve salsa ve guacamole'ye harika bir katkı sağlayan gevrek bir dokuya sahiptir. Öte yandan, arpacık soğanları hafif, narin tadı nedeniyle tercih edilir ve salamura edilebilir, karamelize edilebilir veya kavrulabilir ve salata soslarında, soslarda ve salata soslarında kullanılabilir.

Arpacık soğanları bazen çorbalara ve makarna yemeklerine eklenir veya güveçlerin ve garnitürlerin üst kısmında garnitür olarak kullanılır. Bazen pişmiş soğanları pişmiş arpacık soğanlarıyla değiştirebilirsiniz, ancak boyut farklılıklarını hesaba katarak miktarı ayarlamak önemlidir. Soğan yerine arpacık da kullanılabilir ancak bunun son yemeğin lezzetini değiştirebileceğini unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi soğan hangi yemekte kullanılır?
  2. Filizlenmiş soğan yenir mi?
  3. Soğan nasıl dondurulur?
  4. Soğanın kötü olduğunun 5 işareti

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri