Arabica ve Robusta Çekirdeğinin Farkları Nelerdir?
Kahve severlerin favorisi olan arabica ve robusta çekirdeği, birbirinden farklıdır. İşte, Etiyopya kökenli Arabica ve Afrika kökenli Robusta çekirdeğinin arasındaki 12 fark:

Kahve, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Yüzlerce farklı kahve çeşidi olsa da, hepsi temel olarak 2 kahve çekirdeğinden oluşur; Robusta ve Arabica çekirdekleri. Arabica, Etiyopya kökenli bir çekirdektir ve kendi içinde farklı çeşitlere ayrılır. Dağ kahvesi olarak da bilinir. Pürüzsüz bir tadı vardır. Afrika kökenli olan Robusta çekirdeği ise, Afrika, Brezilya ve Güneydoğu Asya'da yetişir. Yüksek oranda kafein içerdiği için genelde espresso yapımında kullanılır. Bu iki çekirdek benzer görünümde olsa da, farklı özelliklere sahiptir.

Arabica ve Robusta Çekirdeğinin Farkları Nelerdir?

  1. Tat

Arabica, şeker ve çikolata aroması içerirken aynı zamanda daha yumuşak bir tada sahiptir. Bu yüzden sık sık tercih edilir. Yağ oranı yüksek olduğu için, Robustaya göre daha asidik bir yapıdadır. Robusta çekirdekleri ise, sert ve acı bir tada sahiptir. Kalın bir köpüğü ve kreması vardır. Bu iki çekirdek, belirgin bir tat farkına sahiptir.

  1. Yetiştirme

Robusta çekirdekleri, iklim koşullarına ve hastalıklara karşı daha dirençlidir. Bunun sebebi, Robustanın acımsı bir tada sahip olmasıdır. 200-800 metre gibi alçak rakımlarda yetiştirilir ve daha çok verim alınır. Arabica bitkisi ise kırılgandır. Yetiştirildiği bölgenin nem oranı yüksek olmalıdır. Besleyici toprakta yetişir. Serin ve yüksek rakım oranına sahip olan tropikal iklimlerde yetişir. Yetiştiği bölgedeki rakım 600-2400 metre arasında olmalıdır. Soğuğa ve böceklere karşı aşırı hassastır.

  1. Kafein

Robusta çekirdekleri, Arabicaya göre daha fazla kafein içerir. Bu yüzden Robustanın tadı daha acıdır. Arabica çekirdeklerindeki kafein %1,5, Robusta çekirdeklerindeki kafein ise %2,7'dir. 

  1. Coğrafya

Robusta, doğu yarımkürede yetiştirilir. Robusta yetiştiriciliğinde ilk sırada Brezilya, ikinci sırada ise Vietnam bulunur. Arabica ise Güney Amerika'da yetiştirilir. Dünyadaki kahve üretiminin %60-70'i Arabica, kalanı ise Robusta çekirdeklerinden oluşur. 

  1. Fiyat

Robustanın üretim koşulları daha kolay olduğu için, Arabicaya göre daha ucuz fiyatlarla satılır. Arabicanın yetiştirilmesi hassas ve zorlu olduğu için, genelde daha pahalıdır.

  1. Yağ ve Şeker Oranı

Robusta, Arabica çekirdeklerinden %60 oranında daha az yağ içerir. Robustaki şeker oranı ise Arabicaya kıyasla daha azdır.

  1. Çekirdek Şekli

Görünümleri birbirinden farklıdır. Arabica çekirdekleri oval iken, Robusta çekirdekleri daha dairesel bir görünümdedir.

  1. Bitki

Bu iki çekirdeğin bitkisi de farklıdır. Robusta bitkisinin yaprakları, Arabicaya göre daha büyüktür. Ayrıca Arabica bitkisinin yaprakları daha sıktır.

  1. Bitki Boyu

Arabica bitkisi 5 metreye kadar uzayabilir. Ancak genelde 2 metreye ulaşınca hasat edilir ve budanır. Robusta bitkisi ise Arabicaya göre 2 kat büyüklükte ve daha kalın bir yapıdadır.

  1. Genetik Yapısı

Arabica 44, Robusta 22 kromozomludur. Arabica kendi kendine tozlaştığı için, genetik yapısı genelde sabit kalır.

  1. Tarihi

Robusta bitkisi, Arabicadan 100 yıl sonra keşfedilmiştir.

  1. Antioksidanlar

Robusta çekirdeğindeki antioksidanlar daha fazladır. Bu yüzden bitki, zararlı organizma ve hastalıklara karşı daha korunaklıdır. 

Bu iki çekirdek, farklı özellikleri ile dünya çapında tüketilir. Daha acı ve sert kahve severler Robustayı tercih ederken, tatlı ve meyve aromalı yumuşak bir kahve içmek isteyenler Arabica çekirdeklerini tercih edebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Filtre kahve için en iyi kahve çekirdeği hangisi?
  2. Espresso nedir, nasıl yapılır?
  3. Hangi kahve hangi bardakta içilir?
  4. Yeşil kahve nasıl tüketilir?
  5. Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar nelerdir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları