Ege Bölgesi'nin önemli illerinden biri olan Afyonkarahisar, farklı mutfak kültürüyle ön plana çıkar. Tarım ve hayvancılığın aktif olarak yapıldığı bu şehirde, hem et, hem de sebze yemeklerine yer verilir. 'Afyon'un neyi meşhur?' denildiğinde ilk akla gelen sucuk olsa da, haşhaş, köy tarhanası ve köy kaymağı da yolu Afyon'a düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir. Yöresel tatlar sevenler için, Afyon mutfağına konuk olduk ve çorbadan salataya, ana yemekten tatlıya en lezzetli Afyon yemeklerini bir araya getirdik. İşte, Afyon mutfağından 14 yöresel tarif:
Yeşil mercimek ve erişte ile hazırlanan sakala çarpan çorbası, kış aylarında yöre halkı tarafından sık sık tercih edilir. Ayrıca sakala çarpan çorbası bayram ve ramazan sofralarının da vazgeçilmezidir. Afyon'un lokantalarında sık sık karşılaşabileceğiniz tandır çorbası, sinirsiz et ve yoğurt bazlı bir çorbadır. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan bu çorba, kışın haftada bir kez tüketilmelidir. Afyon kebabı, kebaplık pide ve dana eti ile hazırlanan bir yemektir. Ramazan kebabı olarak da bilinen bu yemek, iftar sofralarında sunulmasıyla bilinir. Et ve bol soğan karışımından oluşan zürbiye, bazı yörelerde 'soğan yemeği' olarak da bilinir. Doyurucu bir yemek olan zürbiye, ana yemek olarak sofralardaki yerini alır. Bulgur, buğday, un ve baharatlarla hazırlanan göce köftesi, Afyon mutfağının en sevilen köftelerinden biridir. Misket şeklinde yuvarlanan köfteler, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Hamur ve kıyma ile hazırlanan ağzı açık, genellikle misafir ağırlarken sunulan bir yemektir. Afyon ile özdeşleşen ağzı açık, Şanlıurfa ve Gaziantep'te de büyük bir ilgi görür. Diğer illerde de rastlayabileceğiniz bükme, Afyon yöresi ile özdeşleşmiştir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bükme, farklı iç harçlarla doldurulabilir. Ancak en sevilen versiyonu, mercimekli bükmedir. İç harcı haşhaş ezmesi ile doldurulan haşhaşlı pide, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Afyon'da fırınlarda rahatlıkla bulabileceğiniz haşhaşlı pide, özellikle kahvaltıların vazgeçilmezidir. İç harcı ince bulgur ile doldurulan ilibada dolması, Afyon'un en meşhur yemeklerinden biridir. İsmini, labada sebzesinden alan bu dolma, genellikle üçgen şeklinde sarılır. Ege mutfağında çok sevilen keşkek, her ne kadar Muğla ile özdeşleşse de, Afyon'da yapılan versiyonu da son derece popülerdir. Keşkek, dövme buğday, nohut ve koyun eti ile hazırlanır. 'Afyon'da kahvaltıda ne yenir?' diye merak edenler için, verebileceğiniz en doğru cevap mayasız pişidir. Çok kolay bir şekilde hazırlanan mayasız pişinin, Ardahan ve Afyon usulü olmak üzere 2 farklı versiyonu vardır. Kuzu paçası, Afyon ekmeği ve sarımsak ile hazırlanan paçık yemeği, yoğurt ve tereyağı ile zenginleştirilir. Yapımı yaklaşık 2 buçuk saat süren paçık yemeği, bayram, düğün gibi özel günlerde sunulmasıyla bilinir. Görünümü ağzı açığa benzeyen bu börek, beyaz peynir ve maydanozlu harç ile doldurulur. Özellikle çay saatlerinde ve misafir ağırlarken sunulur. Afyon böreği küçük porsiyonlar halinde servis edilir. Haşhaş, ince bulgur, süt ve şekerden oluşan bu tatlı, Afyon ve çevresinde çok sevilir. Ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alan düğülü haşhaş tatlısı, yalnızca 5 malzemeden oluşur. Şunlara da göz atın;