Adını Tarihi Karakterlerden Alan 13 Yemek
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Bazı yemeklerin isminin tarihi karakterlere dayandığını biliyor muydunuz? İşte, hem dünya mutfağında, hem de Türk mutfağında adını tarihi karakterlerden alan 13 yemek:

Yemeklerin kökeni ve ismi bazen ülkelerin sembollerine, bazen de tarihi karakterlere dayanıyor. Öyle ki pavlova veya beşamel sos gibi dünya mutfaklarında yer edinen yemeklerin ismi aslında tarihi kişiliklerden geliyor. Gelin, ismini tarihi karakterlerden alan yemekleri yakından inceleyelim.

  1. Pizza Margheritha

1889 yılında Kraliçe Margheritha, dönemin meşhur şeflerinden biri olan Raffaele Esposito'yu saraya davet ederek bir pizza yapmasını istedi. Domates, mozzarella peyniri ve fesleğen üçlemesiyle hazırlanan margarita pizza, İtalya bayrağının renklerini taşıyordu. Kraliçe Margheritha'nın pizzayı çok beğenmesinin ardından ismi, pizzaya verildi. 

  1. Beşamel Sos

Dünyanın en çok sevilen soslarından biri olan beşamel sosun ismi, Fransız Kralı XIV. Louis'in sarayında baş mabeyinci olarak Marquis Béchamel'den geliyor.

  1. Beef Wellington

Beef wellington yemeğinin isminin 1. Wellington Dükü Arthur Wellesley'in zaferini onurlandırmak için geldiği düşünülüyor. 

  1. Carpaccio

1950 yılında Venedikli aşçı Giuseppe Cipriani, bir müşterisi için ince dilimlenmiş bir et yaparak bu yemeği ortaya çıkardı. Efsaneye göre, yemeğin adı İtalyan Rönesans ressmı Vittore Carpaccio'dan geliyor.

  1. Mozartkugeln

1890'lı yıllarda Salzburg'da şekerlemeci olan Paul Fürst tarafından ortaya çıkarılan bu çikolata kaplı badem ezmeli Mozartkugelin ismi, ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart'tan geliyor. 

  1. Kaiser Roll

Avusturya kökenli bir ekmek olan kaiser roll, aslında I. Frans Joseph'in adını taşıyor. Yuvarlak formda olan ve üzeri kabartmalı bir şekilde pişirilen kaiser roll'daki ''Kaiser'' kelimesi, Almanca'da imparator anlamına geliyor ve Avusturya İmparatoruna atıfta bulunuyor.

  1. Pavlova

1920'lerde Yeni Zelanda veya Avustralya'da ortaya çıkan bu tatlının ismi, Rus balerin Anna Pavlova'dan geliyor. Anna Pavlova'nın zarif ve hafif dansını simgelediği düşünülen pavlova tatlısı taze meyvelerle süslenerek servis ediliyor.

  1. Tournedos Rossini

İsmini 19. yüzyıl bestecisi Gioachino Rossini'den alan tournedos rossini, tavada kızartılmış kaz ciğeri ve sığır eti ile hazırlanan bir Fransız yemeğidir. Trüfle süslenen yemek, sosla zenginleştirilir.

  1. Victoria Sponge Kek

İsmini Kraliçe Victoria'dan alan bu İngiliz keki, çay saatlerinde sunulmuş ve çok beğenildiği için kraliçenin adıyla taçlandırılmış. Yumuşaklığı ile bilinen sponge cake, günümüzde de en sevilen tatlılar arasında yer alıyor.

  1. Charlotte Russe

Kraliçe Charlotte'un adının verildiği bu tatlı, ilk zamanlar sadece meyve ile hazırlanıyor. 19. yüzyılın başlarında ise içi krema ile doldurularak zenginleştiriliyor ve Rus Çar'ı Alexander'ı onurlandırmak için isminin Charlotte Russe olarak değiştirildiği düşünülüyor. 

  1. Melba Tostu

İsmini Avustralyalı opera sanatçısı Helen Porter Mitchell'in sahne adı Dame Nellie Melba'dan alan bu tost, ilk kez Şef Auguste Escoffier tarafından sanatçı için hazırlanmıştır.

  1. İskender Kebabı

1867 yılında Bursa'da İskender Efendi tarafından ortaya çıkarılan bu yemek, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. İskender, pide üzerine hazırlanan döner, domates sos, tereyağlı sos ve yoğurt eşliğinde servis edilir. 

  1. Beyti Kebabı

Beyti kebabının ismi, 1961 yılında İsviçre'yi ziyaret eden ve kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturan Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. Kıyma ve kuzu etinden oluşan bu kebap lavaşa sarılarak yoğurt ve domates sos eşliğinde sunuluyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Sütlü nuriye tatlısının adı nereden geliyor?
  2. Kemalpaşa tatlısının adı nereden geliyor?
  3. Elbasan tava adı nereden geliyor?
  4. Kalburabastı adı nereden geliyor?
  5. Köstebek pasta adı nereden geliyor?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
20'den 70'e: Yaşınıza Göre Ne Yemelisiniz?
Panettone Ekmeğinin Hikayesi
Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz