İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı, dünyanın farklı yerlerinde, farklı geleneklerle kutlanan en özel günlerden biridir. Şüphesiz, bu ritüellerin içinde en ilgi çekici olanı ise İspanyolların yıllardır uyguladığı 12 üzüm yeme geleneği...

Resmi kayıtlara göre 1893 yılında İspanya'da başlayan ve günümüze kadar devam eden 12 üzüm yeme geleneği, zaman içinde Güney Amerika ülkelerine sıçramış ve dünya çapında adını duyurmuş geleneklerin başında geliyor. Yeni yılda şans ve bereket getirmesi inancıyla yapılan bu gelenek, 31 Aralık gecesinde gerçekleştiriliyor. 1901 yılında bir grup Madridli, 31 Aralık gecesinde Puerta del Sol Meydanı'nda toplanarak 12'şer üzüm yiyerek yılbaşı kutlamalarının merkezini bu meydana toplamıştı. 1962 yılından beri İspanya'nın devlet televizyonları bu geleneği yılbaşı geceleri canlı yayınla göstererek daha çok yayılmasını sağladı. 

12 Üzüm Yeme Geleneği Nedir?

Şimdilerde yalnızca İspanya'da değil, Amerika'nın birçok yerinde uygulanan gelenek, ülkemizde de ilgi görmeye başladı. Bu geleneğe göre, meydanda bulunan saat kulesinin çanı saat 00:00'a gelmeden 35 saniye önce çalmaya başlıyor. 3 saniyede bir çalınan çanda, meydanda toplanan insanlar tek tek üzümlerini yiyor. Böylece yeni yıla 12 adet üzüm yiyerek giriyor. Yeni yılın şanslı geçmesi için yapılan bu gelenekte 12 üzüm, yılın 12 ayını temsil ediyor. 

Bu geleneğin, üzüm yetiştiricilerinin üzüm tüketiminden memnun kalmaması sonucu ortaya çıktığı düşünülse de, gerçek neden bilinmiyor. İspanya'da yapılan 12 üzüm yeme ritüeli, aynı zamanda topraktan alınan ürün ve yılın getirdiği kazançlara minnettarlığı ifade etmek için de yapılıyor. Yani, eski yılın ürünleri ve verimli geçen hasat dönemi kutlanırken, aynı zamanda yeni yılın daha şanslı ve bereketli geçmesi için yeni dilekler tutuluyor. 

12 Üzüm Geleneği Türkiye'de Var Mı?

İspanya'dan dünyaya yayılan bu gelenek, ülkemizde pek bilinmiyordu. Ancak son yıllarda ülkemizde de adını duyurduğunu söyleyebiliriz. Bazı kaynaklarda, yılbaşı gecesi üzümlerin masanın altına girilerek yenmesi gerektiği ve her üzümden sonra bir dilek tutulması gerektiği söyleniyor. Fakat asıl gelenekte, böyle bir şey yok. İnsanlar, masanın altına girmek yerine meydanda toplanarak geleneği birbiriyle paylaşıyor. 

Şunlara da göz atın;

  1. Yılbaşı ritüelleri
  2. Dünyadan yılbaşı gelenekleri
  3. Nar kırma geleneği nedir?
  4. Dünyadan yılbaşı yemekleri
  5. Yılbaşı filmleri

Haber Kategorileri

Lezzetli Haberler

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu