Lutenitsa

Lutenitsa
01 Eylül 2023

Lutenitsa Balkanlarda oldukça popüler olan lezzetli, kahvaltılık bir sostur. Birçok varyasyonu mevcut olsa da, lutenitsa geleneksel olarak diğer sebzeler ve baharatların yanı sıra genellikle dolmalık biber, patlıcan ve domates ile yapılır. Dokusal olarak bölgeye bağlı olarak daha yumuşak veya daha dolgun olabilir. Aynı şekilde nerede yediğinize bağlı olarak daha hafif veya daha sıcak da olabilir. Ancak, lutenitsa genellikle soğuk servis edilir.

Bazı kaynaklarda Bulgaristan kökenli olduğu belirtilir. Kimi zaman kahvaltıda ekmek üzerine sürülerek yenir; kimi zaman et, sosis gibi gibi yiyeceklere eşlik eder. Bazı kaynaklarda lutenitsanın İkinci Dünya Savaşı yıllarında büyük miktarlarda üretildiği belirtilir. Zaman içinde birçok versiyonu piyasaya ortaya çıktı; havuç, patlıcan gibi malzemeler de eklendi. Bugün Balkan ülkelerinde ülkelerinde lutenitsanın farklı versiyonlarına rastlamak mümkün. Bu makalede lutenitsa tarifi nasıl yapılır sorusunun yanıtına bakıyoruz... İşte lutenitsa tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 10 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti
Lutenitsa için

Malzemeler

  • Yarım kg domates
  • 3 diş sarımsak
  • 2 patlıcan
  • 5 kırmızı kapya biberi
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
Lutenitsa

Nasıl Yapılır

  1. Kabuklarını soyup küp doğradığınız domatesler ve sarımsakları mutfak robotundan geçirip bir sos tenceresine alın. 
  2. Domatesler suyunu çekinceye kadar kaynatın. Patlıcan ve kırmızı biberlerin üzerlerine çatalla delikler açıp önceden ısıtılmış fırında közleyin. 
  3. Kabuklarını soyup ayrı ayrı blenderdan geçirin. Püre kıvamına gelen patlıcan ve biberleri kaynamakta olan domatese ilave edin. 
  4. Tuz, toz şeker ve zeytinyağını ilave edip 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Lutenitsa geleneksel olarak soğuk servis edilir. Bu karar tamamen damak zevkine kalmış durumda.
  • Pişirdikten sonra lutenitsa'yı bir tabağa veya bir kaseye koyun; hazır olana kadar dinlenmeye bırakın.
  • Servis yapmadan önce lutenitsanızı maydanozla süsleyebilirsiniz.
  • Taze, çıtır bir ekmekle tüketebileceğiniz gibi ızgara sebze gibi pek çok farklı yiyeceğe eşlikçi olabilir.
  • Lutenitsa ayrıca ete eşlik etmek için de iyi bir alternatiftir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo