Tuy Palovi

Tuy Palovi
15 Mart 2024

Özbekistan mutfağında çok önemli bir yere sahip olan bu yemek, ''Wedding plov'' ismiyle de bilinir. Özbek düğünlerinde erkekler tarafından hazırlanan bu pilavın halk tarafından bilinen bir hikayesi vardır. Efsaneye göre bir prens, fakir bir kıza aşık olduktan sonra yemeden içmeden kesilir. Kral, oğlunun iyileşmesi için bir doktor çağırır ve doktor prensin iyileşmesi için bu yemeğin hazırlanmasını ister. Özbek kültüründe özellikle düğün zamanları pişirilen tuy palovi tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Tuy Palovi için

Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı dana eti
  • 100 ml zeytinyağı
  • 400 gr havuç
  • 2 baş sarımsak
  • 2 adet soğan
  • 100 gram nohut (geceden ıslatılmış)
  • 100 gr kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı toz kişniş
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 450 gr Yasemin pirinci
  • 3 su bardağı su
Tuy Palovi

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle kuru üzümleri bir kaseye alın ve üzerine ılık su ekleyerek bekletin.
  2. Pirinci su berraklaşana kadar yıkayın.
  3. Bir tavaya zeytinyağını alın ve ısıtın. Kuşbaşı etleri tavaya ekleyerek kızartın.
  4. Üzerine doğranmış soğanları ekleyin ve kahverengileşinceye kadar pişirin.
  5. Daha sonra yemeklik doğradığınız havuçları ilave edin. Su ve ıslatılmış nohutları ekleyerek karıştırın.
  6. Su kaynadığında ocağın altını kısın ve sarımsak başlarını ekleyin. Bu aşamada sarımsağı dişlerine ayırmayın, sadece dış kabuğunu çıkarın.
  7. Tavanın üzerine kapağı kapatarak kısık ateşte 50 dakika pişirin.
  8. Pişirme işleminin sonralarına doğru kuru üzüm, zerdeçal, kimyon, kişniş ve tuzu ekleyerek 10 dakika daha pişirin. 
  9. Sarımsak başlarını çıkarın ve yerine pirinci ekleyin. Pirincin üzerine su ekleyerek kaynamaya bırakın. Pirinç piştikten sonra servis tabağına alın. Sarımsakları ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo