Buhara Pilavı

Buhara Pilavı
22 Eylül 2023

İştah kabartan en lezzetli pilav tariflerinden biri de Buhara Pilavı'dır. 7 farklı baharatla zenginleştirilmiş, sebzelerle renk verilmiş ve kuzu etiyle karşı konulmaz hale getirilmiş bu pilav damak tadınıza yakışır bir lezzettir. 7 farklı baharatın kullanımının önemli olduğu Buhara pilavı tarifi için karabiber, muskat, zencefil, tarçın, kimyon, yenibahar ve karanfil olmazsa olmazlar arasındadır. Baharatları kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, baharatçılardan da hazır halde temin edebilirsiniz. Kokusuyla oldukça davetkar olan Buhara pilavı nasıl yapılır? İşte Buhara pilavı tarifi ve püf noktaları… Şimdiden afiyet olsun!

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Buhara Pilavı için

Malzemeler

  • 500 gr kuzu eti
  • 1 tane küçük boy havuç
  • 1 tane büyük boy soğan
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç (Osmancık pirinç de kullanılabilir)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı 7 farklı baharat karışımı
Buhara Pilavı

Nasıl Yapılır

  1.  İlk önce kullanılacak olan 500 gr kuzu eti, kuşbaşından biraz daha irice doğranır. Etin yağları bir kenara ayrılır ve bu yağlar tavada eritilir. Doğranmış olan etler kendi yağında güzelce sotelenir.
  2. Kendi yağında 20-25 dakika kadar sotelenen etlere ilk önce tuz, sonra da yarım su bardağı sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Etler suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir.
  3. Diğer bir tencerede bir büyük boy soğan piyazlık şekilde doğranır. Pilavda kullanılacak olan havuç da olabildiğince küçük şekilde doğranarak soğanın üzerine eklenir. 
  4. Soğanlar ilk önce sıvıyağda 2 dakika kadar sotelenir ve üzerine tereyağı da eklenir. 1-2 dakika karıştırılarak sotelenmeye devam edilir.
  5. Hafifçe yumuşayan havuçların üzerine yıkanmış pirinç eklenir ve 3-4 dk daha kavrulur.
  6. En son üzerine baharatlar ve tuz atılarak, 2- 2,5 su bardağı kaynar su eklenir.
  7. Tencerenin kapağı kapatılır ve ocak en kısık ayara getirilir.
  8. Pilav tamamen suyunu çekince ocak kapatılır. Tencere ile kapağı arasına kağıt havlu ya da temiz bir bez serilerek demlenmeye bırakılır.
  9. Demlenmeye bırakılan pilav 15 dakika sonra açılır. Bu esnada hafif çukur bir kap ıslatılır ve en dibine kavrulan kuzu etleri konur.
  10. Etlerin üzerine demlenen pilav iyice sıkıştırılarak yerleştirilir. En son servis edilmek istenen tabak, çukur kabın üzerine yerleştirilerek ters çevrilir.
  11. Servis yapılırken istenirse tereyağında kavrulmuş dolmalık fıstık ile badem de pilavın üzerine eklenebilir. Maydanoz ile süslenerek görsel bir şölen oluşturulabilir.
Püf Noktası
  • Buhara pilavı yapılırken kaynar su yerine et suyu kullanılırsa hem çok lezzetli hem de tane tane bir pilav elde edilir. Şayet et suyu sınırlı miktarda ise aynı lezzeti ve görüntüyü yakalamak için yarısı içme suyu, yarısı da et suyu şeklinde de kullanılabilir.
  • Tarif 8 kişiliktir ve kişi sayısına göre malzeme ölçüleri artırılabilir.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo