Fındık, çekirdek, badem gibi kuruyemişler, akşamların en lezzetli atıştırmalıklarıdır. Misafir ağırlarken de sunulan bu besinler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı ve yemeklere eklenen kuruyemişler, yüksek kalorili olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Kuruyemişler, protein bakımından da zengindir. Bu zenginlikleri sayesinde, günlük ihtiyaç duyduğunuz proteinin bir kısmını karşılayabilirler. İşte, et ürünleri yerine farklı besinlerden protein almak isteyenler için, yüksek proteinli 8 kuruyemiş:
35 gram badem, 7 gram protein içerir. Badem aslında bir tohumdur. Protein bakımından zengin olmasının yanı sıra antioksidanlarla da yüklüdür. Bu bileşikler, kalp hastalıkları ve yaşlanmaya bağlı olabilen oksidatif strese karşı vücudu korur.
Bakınız; Bademli tarifler
29 gramı 4,5 gram protein içeren ceviz, kalp dostu omega 3 bakımından da zengindir. Sağlık açısından çok faydalı olan ceviz, günde 30 gram olacak şekilde tüketilebilir. Sade bir şekilde yemek yerine, salata ve et yemeklerine ekleyebilirsiniz.
Bakınız; Cevizli tarifler
30 gram antep fıstığı, 6 gram protein içerir. Esansiyel amino asitlere de sahip olan antep fıstığı, hem sade bir şekilde, hem de tatlı ve meyvelerle birlikte tüketilebilir.
Bakınız; Antep fıstıklı tatlı tarifleri
32 gram kaju, yaklaşık 5 gram protein içerir. Bakır içeriği de yüksek olan bu besin, kemik sağlığını destekler. Kajuyu meyveli ve sade yoğurtların içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bakınız; Kajulu tarifler
34 gram çam fıstığı, 4,5 gram protein içerir. Çam fıstığı, doymamış yağ asitleriyle kalp hastalığına yakalanma riskini düşürebilir. Anti-inflamatuar etkileri vardır. Çam fıstığını kavurduktan sonra, sebzelere ve salatalara ekleyebilirsiniz.
33 gram brezilya fındığı, 4,75 gram protein içerir. Brezilya fındığı, yağmur ormanı ağacının tohumlarından elde edilir. Proteine ek olarak lif ve çeşitli mikro besinler sağlar. Tiroid sağlığını destekler ve selenyum içerir.
37 gram yer fıstığı, 9,5 gram protein içerir. Yer fıstığı bir baklagil olsa da, yemiş olarak kabul edilir. Yer fıstığı, besinleri kullanılabilir enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan biyotin bakımından da zengindir. Tek başına veya tost ekmeğine eklenerek tüketilebilir.
Bakınız; Yer fıstıklı tarifler
34 gram fındık, 5 gram protein içerir. Fındık, kötü kolesterolü düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır. Fındığı yoğurtların içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bakınız; Fındıklı tarifler
Şunlara da göz atın;