Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elmasının sağlığa faydaları nedir? Yer elmasının 11 faydasını sizlere anlattık. İşte yer elmasının11 faydası:
Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:13

Yer elması, Asya, Afrika ve Karayipler'de ortaya çıkan bir tür yumrulu sebzedir.Genellikle tatlı patateslerle karıştırılırlar. Bununla birlikte, patatesler daha az tatlı ve daha nişastalıdır. Farklı kahverengi, kabuk benzeri bir dış cepheye sahiptirler. Olgunluğuna bağlı olarak eti beyaz, sarı, mor veya pembe olabilir. Bu yumrular oldukça besleyicidir, çok yönlüdür ve sağlığınıza birçok yönden fayda sağlayabilir. Yer elmasının sağlık ve beslenmeye yönelik 11 faydasını sizlerle paylaştık. İşte faydaları:


  1. Sağlıklı Besin Değerleri ile Doludur

Yer elmaları vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengindir.140 gram pişmiş bir yer elması aşağıdaki değerleri içerir;

-Kalori:158

-Karbonhidrat: 37 gram

-Protein: 2 gram

-Yağ: 0 gram

-Lif: 5 gram

-C vitamini: Günlük İhtiyacın %18'i

-B5 Vitamini: Günlük İhtiyacın %9'u

-Manganez: Günlük İhtiyacın %22'si

-Magnezyum: Günlük İhtiyacın %6'sı

-Potasyum: Günlük İhtiyacın %19'u

-Tiamin: Günlük İhtiyacın %11'i

-Bakır: Günlük İhtiyacın %23'ü

-Folat: Günlük İhtiyacın %6'sı

Yer elması sadece mükemmel bir lif kaynağı değil, aynı zamanda kemik sağlığı, büyüme, metabolizma ve kalp fonksiyonunu desteklemek için önemli olan potasyum ve manganez açısından da zengindir. Bu yumrular ayrıca bakır ve C vitamini gibi yeterli miktarda diğer mikro besinleri içerir. Bakır, kırmızı kan hücresi üretimi ve demir emilimi için hayati önem taşırken, C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek güçlü bir antioksidandır.


  1. Beyin Fonksiyonunu Geliştirebilir

Yer elması yemek beyninizi güçlendirebilir. Yer elması, nöron büyümesini teşvik ettiği ve beyin işlevini geliştirdiği tespit edilen diosgenin adı verilen benzersiz bir bileşik içerir. Diosgenin ayrıca çeşitli labirent testlerinde farelerde hafıza ve öğrenme yeteneklerini geliştirdi. 


  1. Menopoz Semptomlarını Hafifletebilir

Yer elması, menopozun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Düzenli tüketimde kan seviyelerinde azalan iki hormonun arttığı gözlemlendi. Östrojen seviyelerini iyileştirmek menopoz semptomlarını hafifletebilir.


  1. Kanserle Mücadele Edebilir

Yer elması, antikanser özelliklere sahip olabilecek birkaç antioksidan sağlar. Yapılan bir çalışmada yer elması açısından bir beslenme düzenine sahip olan kişilerin kolon tümörü büyümesini önemli ölçüde azalttı. Bu etkiler, yer elmasında bulunan antioksidanlarla ilişkilendirildi ve bu, bu yumruların kansere karşı koruma sağlayabileceğini düşündürdü.


  1. Enflamasyonu Azaltabilir

Yer elmasındaki antioksidanlar iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kronik inflamasyon, kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi çeşitli durumların riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Yer elması gibi iltihap önleyici yiyecekler yemek, kronik iltihabı yönetmeye yardımcı olabilir.


  1. Kan Şekeri Kontrolü Sağlar

Yer elması kan şekeri seviyenizi iyileştirebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda yer elması ve yer elması özü verilen insan ve hayvanlarda açlık kan şekeri ve hemoglobinde düşüş yaşandı. Uzun süreli kan şekerinde de kontrol sağlar. Yer elması içerisinde dirençli nişasta vardır. Dirençli nişasta, sindirilmeden bağırsaklarınızdan geçer. Bu nişasta türü, iştah azalmasının yanı sıra iyileştirilmiş kan şekeri seviyeleri ve insülin duyarlılığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılıdır.


  1. Sindirim Sistemine Faydaları 

Araştırmalar, patateslerdeki dirençli nişastanın, yiyecekleri parçalamaya ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırmaya yardımcı olan sindirim enzimlerini artırabileceğini gösteriyor. 


  1. Kilo Kaybını Destekler

Bir hayvan araştırması, yer elması özünün gıda alımını azalttığını, bu yumruların iştahı azaltmaya ve kilo kaybını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürdü. Bunun sebebi yer elmasının içerdiği liftir, lif kilo kaybına teşvik edebilir. 


  1. Antimikrobiyal Etkiler

Kesin mekanizma bilinmemekle birlikte, birkaç çalışma, yer elması özütünün bazı ilaca dirençli bakterilere karşı koruma sağlayabileceğini gözlemlemektedir.


  1. Kolesterol Seviyelerini İyi Etkiler

Bir çalışmada, 30 gün boyunca günde 390 gram yam yiyen kadınların kan kolesterol seviyelerinde %6'lık bir düşüş görüldü.


  1. Beslenmenize Eklemek Kolaydır

Çok yönlülükleri nedeniyle, diyetinize yer elması eklemek kolaydır. Bütün olarak ya da un şeklinde satın alınabilir. Bu lezzetli yumrular fırınlanabilir, haşlanabilir, buharda pişirilebilir, kavrulabilir, kızartılabilir ve tavada pişirilebilir. Yer elması kabuklu ya da kabuksuz olarak tüketilebilir ve hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Yer elması ile kızartma, püre, cips ya da fırında pişirerek tüketebilirsiniz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Yer elması nasıl yenir?
  2. Yer elması tarifleri
  3. Evde patates nasıl yetiştirilir?
  4. Tatlı patates nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo