Tarhana, Türkiye’ye özgü, Dünya’nın ilk fermente çorbasıdır. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde benzer versiyonlarda hazırlanır. Yazın sonlarına doğru hazırlanan tarhanalar kış boyu büyük bir lezzetle tüketilir. Türkiye’nin milli çorbalarından biridir. Temel malzemeleri yoğurt, sebze türleri, un ya da göce türleridir. Kuru ve yaş olarak hazırlanabilir. Sizlere yaş maya nasıl yapılır ve nasıl pişirilir anlatacağız. İşte, yaş maya nasıl pişirilir:
Malzemeler:
Yapılışı: Soğanı küp doğrayın ve yağlarla birlikte kavurun. Doğranmış çarliston ve kırmızıbiberi ile küp doğranmış domatesleri ekleyip birlikte soteleyin. Üzerine unu serpin ve 2 dakika kavurun.
Suyu sıcak olarak ekleyin. Su kaynayınca, yoğurdu ayrı bir kaseye alın ve sıcak çorbadan yoğurda azar azar ilave ederek yoğurdu iyice ısıtın. Karıştırarak pürüzsüz hale getirin. Hepsini birlikte bir taşım kaynatın, tuzu ekleyin. Üzerine bol kuru nane serpip sıcak servis yapın.
Tarhananın farklı çeşitleri vardır. Farklı yörelerde farklı versiyonlarda yapılabilir. Temel olarak tarhana çorbasının içerisine aşağıdakiler koyulur:
Şunlara da göz atın;