Balık, dünya çapında en sevilen yiyeceklerden biridir. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar, farklı türlere ayrılır. Omega 3, D vitamini ve DHA açısından zengin olan balıklar, zihinsel ve fiziksel olarak destek sağlar. Kızartma, buğulama, fırınlama, ızgara gibi farklı yöntemlerle pişirilen balıklar, Türk mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Özellikle hamsi, istavrit ve levrek, en çok tüketilen balıklar arasında yer alır.
Balıkların toplam ağırlıklarının %1-20'si yağdan oluşur. Balıklar, bu yağ oranına göre sınıflandırılır. Kendi ağırlığının %2'sinden az yağ içeren balıklar yağsız, %5'inden fazla yağ içeren balıklar ise yağlı balık olarak sınıflandırılır. İşte, en yağlı 7 balık:
Haftada bir kez tüketilmesi önerilen uskumru, %13 oranında yağ içerir. Akdeniz, Ege ve Marmara'da görülen bu balığın sırt kısmından aşağı doğru yeşil-mavi lekeler bulunur.
Bakınız; Uskumru nasıl pişirilir?
Farklı türlere sahip olan somon, %13 oranında yağ içerir. Özellikle Norveç gibi soğuk ülkelerde yaşayan bu balık, dünya çapında en çok tercih edilen balıklardan biridir. Tatlı su ve okyanuslarda yaşayabilir.
Bakınız; Somon tarifleri
Sardalyagillerden bir balık türü olan ringa balığı, %9 oranında yağ içerir. Akdeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan bu balık, küçük başlı ve parlak pullu bir yapıdadır. Minik deniz canlılarıyla beslenir.
Bakınız; Ringa balığı nasıl pişirilir?
%8 oranında yağ içeren kefal, gümüş renkli ve büyük başlıdır. Beyaz etli ve lezzetli bir balık olan kefal, ülkemizin hemen her yerinde yaşayabilen bir balıktır.
Bakınız; Kefal nasıl pişirilir?
Uskumrugiller familyasından bir balık olan orkinos, %7 yağ içerir. Ton balığı olarak da bilinen orkinosun eti, özellikle konserve yapımında tercih edilir.
Pullu ve pulsuz olarak ikiye ayrılan sazan balığı, %6 yağ içerir. Tatlı su balığıdır. Özellikle göl ve yavaş akan derelerde yaşar. Akdeniz dışında her yerde bulunabilir.
Bakınız; Sazan balığı nasıl pişirilir?
Somon balığı ile yakın akraba olan alabalık, tatlı ve serin sularda yetişir. Alabalık yetiştiriciliği, genelde tesislerde yapılır. Alabalık, %5 yağ içerir.
Bakınız; Alabalık nasıl pişirilir?
Balıkların içerdikleri yağ oranı, yaşadığı suyun tuzluluğuna, mevsime ve beslenme koşullarına göre değişiklik gösterir. Yukarıdaki oranlar, ortalama olarak verilmiştir. Yağlı balıklar, omega 3 yağ asidi içeriğiyle büyüme ve gelişmeyi destekler, göz sağlığına iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırır. Bu yüzden haftada 1 kez balık tüketilmesi, sağlık açısından önemlidir.
Yağlı balıkların faydalarından yararlanmak için, haşlama, buğulama ve ızgara yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;