Volovan, Türkiye'de de dönem dönem popüler olan lezzetler arasında. Aslında öyküsü çok eski yıllara dayanıyor. Volovan milföy hamuru ile hazırlanan bir lezzet. Volovan tarifinde hafif milföy hamurları, orta kısmı çıkarılabilecek şekilde pişirilir. Daha sonra ortasında tatlı veya tuzlu dolgularla doldurulacak bir boşluk oluşturulur. İç harcında mantardan tavuğa, etten sebzelere, çikolatadan kremaya kadar çok farklı seçenekler kullanılabilir. Bu makalede Volovan'ın tarihçesine bakıyoruz.
Volovan Fransa'ya ait geleneksel bir tarif. Volovan tarifinin orijinal adı Fransızca Vol-au-vent. Peki vol-au-vent ne demek? Volovan yani vol-au-vent Fransız Dili Sözlüğü'ne göre (1874) "et veya balık koyup sıcak servis ettiğiniz, kenarları yüksek bir hamur işi" olarak tanımlanıyor. Etimolojik olarak yemeğin adı "uçmak" ve "rüzgar"dan geliyor ve hamur işinin hafifliğiyle bağlantılı bir anlam oluşturuyor.
Volovan'ın tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanıyor. TasteAtlas'a göre ilk olarak Antonin Carême'nin Paris'teki pastanesinde icat edildi. Carême'nin imzası olan vol-au-vent tarifinde dolgu olarak Madeira sosunda kıyılmış tavuk, ekmek kırıntıları ve mantarlardan kullanılıyordu. Bugün, vol-au-vent tipik olarak tavuk veya balık dolgulu bir atıştırmalık veya meze olarak servis ediliyor. Tatlı volovanlar ise oldukça sevilen lezzetler arasında.
Volovan ilk olarak Paris'te popüler hale geldi. Savaş sonrası Britanya'da, akşam yemeği partilerinde servis ediliyordu; özellikle kalbürüstü mekanların vazgeçilmez tarifleri arasındaydı. Yabancı kaynaklara göre 1970'lerden itibaren Vol-au-vent restoran menülerinden çıkmaya başladı. Ancak 2010'lardan itibaren özellikle tatlı Volovan'a ilginin arttığı görülüyor. Hatta Times 2021 yılında yaptığı bir haberinde tatlı Volovanlar için "70'ler boyunca her banliyö büfesinin temelini oluşturan vol-au-vent satışları, Waitrose'da geçen yıla göre yüzde 25 arttı" diyordu.
Daha fazlası için volovan tariflerine göz atmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;