Üzümlerin Sağlığa En Önemli 16 Faydası

Sevilen meyvelerden üzümün sağlığa yararları nelerdir? Sizler için üzümün sağlığa yararlarını 16 maddede anlattık. İşte üzümün sağlığa en önemli 16 faydası:
Üzümlerin Sağlığa En Önemli 16 Faydası
24 Nisan 2024, 22:13

İnsanlar, binlerce yıldır üzüm yetiştiriyorlar. Üzüm ayrıca evde veya yolda tadını çıkarabileceğiniz hızlı ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Üzümleri yeşil, kırmızı, siyah, sarı ve pembe dahil olmak üzere çeşitli renklerde bulabilirsiniz. Kuru üzümden jölelere ve meyve suyuna kadar çeşitli şekillerde gelirler. Çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri de mevcuttur. Üzüm, öncelikle yüksek besin ve antioksidan içerikleri nedeniyle zengin sağlık yararları sunar. İşte üzümün en önemli 16 sağlık faydası.

  1. Besin Değerleri İle Doludur

Üzüm birkaç önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Sadece 150 gram kırmızı veya yeşil üzüm aşağıdaki değerleri içerir;

  1. Kalori: 104
  2. Karbonhidrat: 27 gram
  3. Protein: 1 gram
  4. Yağ: 0.2 gram
  5. Lif: 1.4 gram
  6. Bakır: Günlük İhtiyacın %21'i
  7. K Vitamini: Günlük İhtiyacın  %18'i
  8. Tiamin (B1 vitamini): Günlük İhtiyacın  %9'u
  9. Riboflavin (B2 vitamini): Günlük İhtiyacın %8'i
  10. B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %8'i
  11. Potasyum: Günlük İhtiyacın %6'sı
  12. C Vitamini: Günlük İhtiyacın  %5'i
  13. Manganez: Günlük İhtiyacın %5'i
  14. E Vitamini: Günlük İhtiyacın %2'si

Gördüğünüz gibi, üzüm zengin bir bakır ve K vitamini kaynağıdır. Bakır, enerji üretiminde yer alan önemli bir mineraldir, K vitamini ise kanın pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler için hayati öneme sahiptir. Üzüm ayrıca tiamin, riboflavin ve B6 gibi iyi miktarda B vitamini sağlar. Büyüme ve gelişme için hem tiamin hem de riboflavin gereklidir, B6 ise esas olarak protein metabolizması için gereklidir. 

  1. Kalp Sağlığına Yardımcı Olur

Üzüm kalp sağlığını çeşitli şekillerde artırabilir.

-Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir

150 gram üzüm, potasyum için günlük ihtiyacın %6'sını içerir. Bu mineral, sağlıklı kan basıncı seviyelerini korumak için gereklidir. Kanıtlar, potasyumun öncelikle atardamarlarınızı ve damarlarınızı genişletmeye yardımcı olarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca sodyumun atılmasına yardımcı olabilir ve aksi takdirde kan basıncını artıracak arterlerin ve damarların daralmasını önleyebilir.

-Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir

Üzümde bulunan bileşikler, kolesterol emilimini azaltarak yüksek kolesterol seviyelerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

  1. Yüksek Antioksidan İçerir

Antioksidanlar, oksidatif strese neden olan zararlı moleküller olan serbest radikallerin hücrelerinize verdiği hasarı onarmaya yardımcı olan bileşiklerdir. Oksidatif stres, diyabet, kanser ve kalp hastalığı dahil olmak üzere çeşitli kronik sağlık durumları ile ilişkilidir. Üzüm birkaç güçlü antioksidan bakımından zengindir. En yüksek antioksidan konsantrasyonu deride ve tohumlarda bulunur. Bununla birlikte, üzüm çeşidi, olgunluk, hasat sonrası depolama ve çevresel faktörler dahil olmak üzere birçok faktör konsantrasyonlarını etkileyebilir. İlginçtir ki, bu faydalı bileşikler fermantasyondan sonra bile mevcut kalır, bu nedenle şarap da bir antioksidan kaynağıdır. Bazı üzüm çeşitleri, bu meyvelere turuncu, kırmızı, mavi, pembe ve mor renkleri veren bir flavonoid sınıfı olan daha yüksek antosiyanin içeriği içerir. İnsan ve hayvan çalışmaları, antosiyaninlerin beyin ve kalp hastalıklarını önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  1. Antikanser Etkileri Vardır

Üzümdeki antioksidanlar belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir. Bu meyvede bulunan bir antioksidan olan resveratrol, iltihabı azaltarak, bir antioksidan görevi görerek ve vücudunuzdaki kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyerek yardımcı olabilir. Aslında çok sayıda kansere karşı etkileri araştırılmıştır. Üzüm ayrıca kersetin, antosiyanin ve kateşin antioksidanları içerir - bunların tümü kanserle mücadele etkileri olabilir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, üzüm özlerinin insan kolon ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyebileceğini gösteriyor.

  1. Diyabete Karşı Koruma Sağlar

150 gram üzüm 23 gram şeker içerir. Bu sebeple diyabeti olan insanlar için iyi bir tercih mi emin olamayabilirsiniz. Bir yiyeceğin kan şekerinizi ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsü olan glisemik indeks (GI) derecelerine bakarsanız, üzüm çeşidine bağlı olarak bunun 49-59 arasında olduğunu görürsünüz. Benzer şekilde, düşük GI'nin tanımı kaynağa bağlı olarak değişkendir - bazı insanlar 55'in altının düşük olduğunu düşünürken, diğerleri 50'nin altının düşük olduğunu düşünür. Bu, üzümleri GI puanının düşük ile orta arasında değişebileceği anlamına gelir, bu durumda kan şekeri seviyenizi yavaş veya orta hızda yükseltebilirler, ancak mutlaka onu ani bir şekilde yükseltmezler. Bununla birlikte, çok fazla düşük GI gıda yemenin kan şekerleri üzerinde yüksek GI gıda yemekle aynı etkiye sahip olacağını unutmayın. Bu nedenle, ölçülü olarak üzüm yemek en iyisidir.

  1. Göz Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Üzümdeki bitki bileşikleri, yaygın göz hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Örneğin, farelerde yapılan bir çalışmada, üzümle beslenenler, meyve verilmeyen farelere göre retinada daha az hasar belirtisi gösterdi ve daha iyi retina fonksiyonuna sahipti. Ayrıca üzümler, göz sağlığını korumaya, görme performansını iyileştirmeye ve yaşa bağlı yaygın göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu gösterilen lutein ve zeaksantin antioksidanlarını içerir.

  1. Hafıza, Dikkat ve Ruhu İyileştirir

Üzüm yemek hafızayı ve beyin sağlığını artırabilir. Üzüm, hafızayı, dikkati ve ruh halini iyileştirebilecek ve ayrıca Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayabilecek bileşikler içerir.


  1. Kemik Sağlığını Destekleyebilir

Üzüm, kemik sağlığı için gerekli birçok mineral içerir - potasyum, manganez ve kırılgan kemiklere yol açan bir durum olan osteoporozu önlemeye yardımcı olan B, C ve K vitaminleri dahil. Ek olarak, hayvan ve insan çalışmaları, resveratrolün kemik yoğunluğunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Üzüm, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kemik sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri içerir.

  1. Bakteri Ve Mantarlara Karşı Koruma Sağlayabilir

Üzümdeki çeşitli bileşikler zararlı mikroorganizmalara karşı koruma sağlayabilir. Üzümdeki antimikrobiyal aktiviteye sahip diğer bileşikler, bakteri hücre duvarlarını yok edebilen antosiyaninleri içerir. Son olarak üzüm, bağışıklık sistemi yararları ile iyi bilinen iyi bir C vitamini kaynağıdır.

  1. Yaşlanma Belirtilerini Yavaşlatabilir Ve Uzun Ömürlülüğü Teşvik Edebilir

Üzümdeki bitki bileşikleri yaşlanmayı ve ömrü etkileyebilir. Araştırmalar, resveratrolün oksidatif stresi azaltmak, stres direncini artırmak ve inflamatuar yanıtı iyileştirmek gibi kalori kısıtlamasının faydalı etkilerini taklit ederek yaşlanma belirtilerini geciktirebileceğini gösteriyor. Üzümde bulunan resveratrolün, daha yavaş yaşlanma belirtileri ve daha uzun ömür ile ilişkili genleri aktive ettiği gösterilmiştir.

  1. Enflamasyonu Azaltabilir

Düşük seviyeli inflamasyon tipik bir bedensel tepki iken, kronik inflamasyon kanser, kalp hastalığı, diyabet, artrit ve otoimmün bozukluklar gibi uzun vadeli sağlık koşullarının gelişiminde kilit rol oynar. Özellikle, üzümlerdeki antosiyanin ve resveratrol bileşikleri, güçlü anti-inflamatuar özelliklerle ilişkilendirilmiştir.

  1. Cilt Ve Saç Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Üzümün içerdiği bileşiklerin sayısız koruyucu etkisi olabilir.  Aslında bu bileşik, cilt bariyerine nüfuz etmesi ve kolajen konsantrasyonunu artırmasının yanı sıra güneşten kaynaklanan UV hasarına karşı koruma sağladığı için kozmetik ürünlerde popülerlik kazanmıştır. Oksidatif stres ve inflamasyon saç dökülmesinde rol oynadığından, araştırmalar resveratrolün saç büyümesini de destekleyebileceğini düşündürmektedir.

  1. Obezite Önleyici Etkileri Olabilir

Obezite diyabet, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere birden fazla sağlık durumu riskinizi artırabilir. Özellikle üzümlerdeki antosiyaninlerin obeziteyi önleyici etkileri olabilir. Yüksek yağlı bir diyetle beslenen sıçanlarda yapılan araştırmalar, antosiyaninlerin vücut ağırlığı artışını baskılayabileceğini ve karaciğer yağ içeriğini azaltabileceğini gösteriyor.

  1. Kabızlığı Giderebilir

Kabızlık, normalden daha az sıklıkta dışkılama ve eksik tahliye hissini içerir. Dehidrasyon kabızlığın yaygın bir ikincil nedeni olduğundan, artan lif ve sıvı alımı gibi diyet değişiklikleri tedavi için gereklidir. Üzüm gibi bütün meyvelerdeki lif, meyve sularına kıyasla dışkı ağırlığını ve günlük bağırsak hareketlerini artırmanın yanı sıra dışkının kolonunuzda hareket etmesi için gereken süreyi azaltarak kabızlık semptomlarını önemli ölçüde iyileştirebilir. Ek olarak, üzümlerin %81'i sudur, bu nedenle hidrasyon hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

  1. Uykuyu Destekleyebilir

Kanıtlar, diyet ve uyku arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Aslında araştırmalar, üzümlerin uyku-uyanıklık döngünüzü düzenleyen uykuyu teşvik eden bir hormon olan melatonin için doğal bir kaynak olduğunu belirledi. İlginçtir ki melatonin esas olarak üzüm kabuğunda bulunur, bu nedenle üzüm suyu ve şarap gibi ürünlerde de bulunur.

  1. Beslenmenize Eklemek Kolaydır

Üzümler lezzetli, çok yönlü ve sağlıklı bir diyete dahil edilmesi kolaydır. İşte onlardan zevk almanın birkaç yolu:

  1. Sabah veya öğleden sonra atıştırmalık olarak üzümleri tek başına yiyin.
  2. Üzümü mevsiminde dondurarak, sorbe tadında yiyin.
  3. Besin açısından zengin bir smoothie için ıspanak, salatalık, muz, lahana ve nane ile karıştırın.
  4. Ezilmiş fındık ve en sevdiğiniz yoğurdun üzerine servis yapın.
  5. Serinletici bir yaz ikramı olarak donmuş üzümlerin tadını çıkarın.
  6. Seçtiğiniz salataya doğranmış üzümleri atın.
  7. Tatlı ama sağlıklı bir tatlı için dilimlenmiş elma, çilek ve bitter çikolata ile eşleştirin.


Şunlara da göz atın;

  1. Kuru üzümün faydaları
  2. Frenk üzümünün faydaları
  3. Üzüm nasıl kurutulur?
  4. Üzüm hangi mevsimde yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo