Uykuluk Nasıl Pişirilir?

Uykuluk sevilen ve tercih edilen bir sakatat türüdür. Peki, uykuluk nedir? Nasıl pişirilir?
Uykuluk Nasıl Pişirilir?
24 Nisan 2024, 22:15

Uykuluk, hayvanlarda bulunan insanların yemeyi sıklıkla tercih ettiği bir sakatat türüdür. Genel olarak hayvanın kalp ve gırtlak arasında bulunan nefes borusuna bağlı kistlerdir. Süt kuzusunun ve süt danasının uykuluğunu kullanmak daha lezzetli ve makuldür.3 çeşit uykuluk türü bulunmaktadır:

  1. Gerdan Uykuluk: Gerdan kısmından alınan uykuluk türüdür.
  2. Ciğer Uykuluk: Kalp kısmına yakın olan yerden alınan türüdür.
  3. Fındık Uykuluk: Bağırsak kısmından alınan türüdür.

Günümüzde genelde zarı çıkarılıp baharatlarla beraber ızgarada pişirilerek kullanılır. Aynı zamanda kokoreçlerin içinde de uykuluk bulunur. 


Uykuluk Nasıl Pişirilir?

Uykuluk genellikle ya sade olarak ya da kokoreçlerin içerisinde yenir. Kokorecin içinde yendiğinde bağırsağın iç kısmına koyulur, kokoreç ile birlikte, içinde pişirilir. Peki uykuluk sade olarak nasıl pişirilir?

Haşlayarak Pişirme
  1. Uykuluğu öncelikle sirkeli suda bekletin, ardından yıkayın ve zarlarını soyun. 
  2. Uykuluğu istediğiniz boyutlarda doğradıktan sonra su içerisine alarak haşlamaya bırakın. 
  3. Haşlanan uykuluğun suyunu süzün ve ardından yağ ekleyerek baharatlar ile birlikte kavurun. 

Tavada Pişirme
  1. Uykuluk sirkeli suda bekletilir, ardından yıkanır, kurulanır ve zarları soyulur. 
  2. Uykuluklar kuşbaşı doğranır. 
  3. Tava ısıtılır ve sıcak tava da uykuluklar pişirilir. 
  4. Pişen uykuluk baharatlanarak sıcak bir şekilde servis edilir. 


Izgarada Pişirme
  1. Uykuluklar sirkeli suda bekletilir, ardından yıkanır ve zarı soyulur. 
  2. Kurulanan uykuluk baharatlanarak sıcak ızgaraya koyulur.
  3. Arkası ve önü pişirildikten sonra servis edilir.


Şunlara da göz atın;
  1. Kelle nasıl pişirilir?
  2. Böbrek nasıl pişirilir?
  3. Ciğer nasıl pişirilir?
  4. Dalak nasıl pişirilir?



Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo