Mis gibi kokusuyla tüm evi saran poğaçalar ve ekmekler, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Tam kıvamında kabarmış hamur işleri için, mayalandırmanın önemini elbette biliyoruz. Özellikle hamuru hazırladıktan sonra oda sıcaklığında en az 30 dakika olacak şekilde bekleterek hamurun mayalanması sağlanır. Ancak tüm işlem bununla sınırlı değil. Hamura şekil verdikten sonra ve pişirmeden önce tepsi mayası işlemi de atlanmamalıdır.
Tepsi Mayası Ne İşe Yarar?
Tepsi mayası, hazırladığınız mayalı hamurun, pişireceğiniz fırın tepsisinde bekletilerek ikinci kez mayalanmasını sağlamak amacıyla yapılır. Tepsi mayası, hamur işlerinin puf puf kabarmasını sağlıyor. Şekil verilen hamur, bir süre daha bekletildiğinde daha iyi bir şekilde kabarır. Tepsi mayası sayesinde hamur işlerinizin daha iyi bir kıvam ve dokuya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Tepsi Mayası Nasıl Yapılır?
Tepsi mayasının ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlattıktan sonra, şimdi de nasıl yapılır kısmına geçiyoruz. Tepsi mayasını, mayalı tüm hamur işlerinde uygulayabileceğinizi de hatırlatalım.
- Tepsi mayası adımına geçmeden önce, hamuru hazırlarken kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığına olmasına dikkat edin.
- Mayanın aktifleşmesi için süt veya su gibi malzemelerin ılık olması gerektiğini unutmayın.
- Kuru malzemeleri mutlaka eleyerek kullanın. Bu sayede hamurun topaklanmasını önleyebilir ve istediğiniz kıvama daha kolay ulaşabilirsiniz.
- Bu adımları tamamlayıp hamuru hazırladıktan sonra, üzerini nemli bir bezle kapatarak 30-45 dakika mayalamaya bırakın.
- Mayalandırma işlemi tamamlandıktan sonra, hamurunuza dilediğiniz şekli verin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hamurları tepsiye aralıklı bir şekilde yerleştirin. Bu aşamada hamurların birbirine değmemesi çok önemli.
- Hamurları bu şekilde 15-20 dakika bekletin. Bu sayede tepsi mayası işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Tepsi mayalanmasını sağladıktan sonra, hamurlara hiç müdahale etmeyin ve tarifte belirtilen sıcaklıkta fırında pişmeye bırakın.
- Bu sayede mayalı hamurlar, en pofuduk şekilde pişecektir. Şimdiden afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;
- Hamur mayalarken yapılan hatalar
- Maya türleri nelerdir?
- Kuru maya nasıl aktifleştirilir?
- Hamur nasıl daha hızlı mayalanır?
- Ekşi maya nasıl saklanır?