Tekirdağ mutfağı, Trakya mutfağının özelliklerini taşıyan bir mutfaktır. Balkan ve Rumeli göçmenleri sayesinde zenginleşen Tekirdağ mutfağının başta köftesi olmak üzere, hamur işleri, çorbaları ve tatlıları ile ön plana çıkar. Rumeli mutfağı esintilerini taşıyan Tekirdağ mutfağında, düğün, bayram gibi özel günler için kalabalık sofralar kurulur. Özellikle küçük köylerde, yöre halkı bir araya gelir ve yemeklerini paylaşır. İstanbul'a yakın olduğu için özellikle yaz aylarında gezginlerin uğrak noktası olan Tekirdağ, hem geleneksel, hem de yöresel lezzetleri yaşatan bir şehirdir. İşte, Tekirdağ mutfağından 12 yöresel tarif:
Unutmadan, Tekirdağ ziyaretinizden dönerken, yol kenarında görebileceğiniz karpuz ve kavunların tadına mutlaka bakmanız gerektiğini de söyleyelim.
Yeşil mercimek ve erişte ile hazırlanan çeneçarpan çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilir. Sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için, idealdir.
Yalnızca 5 malzemeden oluşan cizleme, Trakya mutfağının vazgeçilmez tariflerinden biridir. Hamurun yapımında kuru maya kullanılır. Kahvaltı sofralarında servis edilir.
Tekirdağ mutfağından yayılan patlıcan ekşilisi, patlıcan, soğan, domates ve sirke ile hazırlanır. Gaziantep'te 'doğrama' ismiyle de bilinir.
İç harcı kıyma ile doldurulan sini mantısı, üçgen şeklinde kapatılır. Geniş bir tepsiye konur ve fırında pişirilir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edilir.
Tekirdağ denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de, dana ve kuzu kıymasıyla hazırlanan Tekirdağ köftesidir. Genelde piyaz eşliğinde sunulan bu köftenin yapımında, irmik de kullanılır.
Koyun ve dana etiyle hazırlanan kaşarlı köfte de, Tekirdağ'daki lokantalarda bulabileceğiniz lezzetlerden biridir. Ortalama 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Rumeli mutfağından Trakya mutfağına yayılan bu lezzet, 'yokluk yemeği' olarak da bilinir. Hazırlanan damat paçası böreğinin içine altın konur. Düğünlerde sunulan yemeklerden biridir.
Bağı ve bahçesi çok olan Tekirdağ'da, üzüm turşusunun yeri bir başkadır. Bağlardan toplanan üzümlerle hem turşu, hem de sirke yapılır.
İrmik, tahin ve tuzsuz peynir ile hazırlanan Hayrabolu tatlısı, ismini Tekirdağ'ın aynı isimli ilçesinden almıştır. Genellikle kaymak eşliğinde sunulur. Bayram sofralarının vazgeçilmezidir.
Balkan ülkelerinde çok sevilen incir tatlısı, yalnızca 3 malzemeden oluşur. Hem pratik, hem de lezzetli tariflerden biridir. Yapımında kuru incir kullanılır.
Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ'da sık sık tüketilen höşmerim, 'peynir helvası' adıyla da bilinir. Batı Trakya'nın vazgeçilmezi olan bu lezzet, peynir ürünleri satan yerlerden alınabilir.
Eskiden bebeklerin dünyaya gelişini kutlamak amacıyla hazırlanan zerde tatlısı, Tekirdağ, Edirne ve Balıkesir'de düğün zamanlarında sunulan eşsiz lezzetler arasında yer alır.
Şunlara da göz atın;