Taze soğan, kısır, mercimek köftesi gibi tariflerin vazgeçilmezidir. Yemeklere farklı bir tat ve aroma katan taze soğan, genellikle ince ince doğranarak kullanılır. Salatalara da çok yakışan taze soğan, arpacık soğanın toprağa ekilmesiyle evlerde ve bahçelerde de yetiştirilir. Taze soğan, diğer sebzelere göre daha dayanıklı olsa da, yanlış yöntemlerle saklanırsa kısa süre içinde bozulmaya ve besin değerlerini kaybetmeye başlar. İlk günkü gibi aromasını korumak için, hem buzdolabında, hem de derin dondurucuda saklanabilir.
Taze Soğan Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Taze soğanı kısa sürede tüketecekseniz, öncelikle poşetten çıkarın ve sirkeli suyla doldurduğunuz bir kabın içerisine alarak 10 dakika bekletin.
- Ardından bol suyla yıkayın. Taze soğanın üzerinde çamur ve kir olmamasına dikkat edin.
- Duruladığınız taze soğanı bir kevgire alıp suyunu süzmesini sağlayın.
- Suyunu süzdükten sonra, kağıt havlu yardımıyla her tarafını kurulayın.
- Taze soğanı buzdolabına kaldırmadan önce tamamen kuruladığınızdan emin olun. Nemli kalırsa, çürüme işlemi çok kısa sürede gerçekleşir.
- Taze soğanı kağıt havlu ile sarıp poşete koyabilir ve hava geçirmeyecek şekilde bağladıktan sonra buzdolabının sebze saklama bölümünde muhafaza edebilirsiniz.
- Taze soğanın boyutları büyük olduğu için, ortadan ikiye bölebilir ve saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer saklama kaplarına koyacaksanız, kabın içerisine kağıt havlu yerleştirin. Taze soğanları kabın büyüklüğüne uygun olacak şekilde kesin.
- Taze soğanları saklama kabına alın ve kapağını kapatın. Bu şekilde buzdolabında 15 güne kadar saklayabilirsiniz.
Taze Soğan Buzlukta Nasıl Saklanır?
Taze soğanları uzun süre saklamak istiyorsanız, derin dondurucuda veya buzdolabının buzluk bölümünde saklayabilirsiniz.
- Taze soğanları bütün olarak saklayacaksanız, ilk olarak bol suyla yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın.
- Ardından taze soğanları, buzdolabı poşetine ikiye katlayarak doldurun.
- Poşetin havasını alın ve ağzını kapatın. Dilerseniz, kilitli torba da kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız poşetlerin üzerine tarih etiketi yapıştırın ve buzluğa kaldırın.
- Taze soğanları, dilerseniz dilimleyerek de muhafaza edebilirsiniz.
- Bunun için yıkayıp kuruladıktan sonra, taze soğanları istediğiniz boyutlarda doğrayın.
- Doğradığınız soğanları kilitli torbalara veya buzluğa uygun bir saklama kabına doldurun.
- Torbanın ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve üzerine tarih etiketi yapıştırın.
- Taze soğanları, derin dondurucuda 2-3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Taze fasulye nasıl saklanır?
- Kabak nasıl saklanır?
- Patates nasıl saklanır?
- Patlıcan nasıl saklanır?
- Brokoli nasıl saklanır?