Tayland, sokak yemekleriyle oldukça meşhur bir ülke. Asya'nın diğer ülkelerinde olduğu gibi, Tayland'da da sokak lezzetleri turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Özellikle et ürünlerinin ağırlıklı olduğu bu ülkede, seyyar satıcılar meyve, abur cubur ve dondurma satışı yapıyor. Hemen her köşe başında yer alan sokak yemekleri, hızlı bir şekilde hazırlanması ve elde kolayca tüketilmesi ile ön plana çıkıyor.
Tayland, tropikal iklimi ile çok sayıda muz üretimi yapıyor. Ancak Tayland'da muz türleri oldukça fazla. Bu yüzden muz sade bir şekilde tüketilmek yerine kızartılıyor. Gluay tod ismiyle bilinen kızarmış muz, özellikle kahvaltılarda tüketiliyor.
Bakınız; Muz kızartması
Tayland sokak lezzetleri denildiğinde ilk akla gelen yemek, pad thai oluyor. Özellikle turistik yerlerde satılan bu yemek, noodle, sebze ve tavuk ile hazırlanıyor. İsteğe göre karides kızartması da ekleniyor. Pad thainin yanında limon, yeşil soğan, fındık, kırmızı biber ve fıstık veriliyor. Tabaklarda satılan bu yemek, turistlerin de gözdesi arasında yer alıyor.
Bakınız; Karidesli pad thai
Asya mutfağında çok popüler olan spring rolls, aslında Çin böreği olarak da biliniyor. Sigara böreğine benzer bir görünümü olan bu böreğin içinde dereotu, havuç, kabak, biber gibi çeşitli sebzeler kullanılıyor. İsteğe göre etli çeşitlerini bulmak da mümkün. İnce bir şekilde sarılan börekler, kızartma usulüyle pişiriliyor.
Hindistan ekmeği olarak da bilinen roti, aslında tatlı ve şekeri sevenler için nefis bir yemek. Gözlemeye benzetilen bu ekmek, muz ve çikolata gibi çeşitli malzemelerle tatlandırılıyor. Özellikle kahvaltı saatlerinde tercih edebilirsiniz.
Bakınız; Muzlu roti
Tropikal iklimi sayesinde mango tüketiminin çok fazla olduğu bu ülkede, sticky rice mango da çok seviliyor. Hindistan cevizi sütü, pirinç ve dilimlenmiş mango ile hazırlanan bu yemeği, turistik bölgelerde bulabilirsiniz.
Bakınız; Mango sticky rice
Tayland'da insanlar barbeküyü çok seviyor. Bu yüzden açık büfelerde yapılan et barbekülerine sık sık rastlamanız mümkün. Et barbekülerinde tavuk, ciğer, deniz ürünleri, mantar gibi farklı besinlere de yer veriliyor. Bazı yerlerde timsah eti gibi değişik et türlerine rastlayabilirsiniz.
Tayland'da kızarmış böcekler de sık sık tüketiliyor. Özellikle Bangkok gibi büyük şehirlerde ve pazarlarda bu tür böcekleri görebilirsiniz. Akrep, tarantula, hamam böceği, solucan, çekirge, ipek böceği, kurt ve Ağustos böceği gibi böcekler kızartılıp kurutuluyor. Pazarlarda açık olarak satılsa da, büfelerde paketlenerek satışa sunuluyor.
Tay usulü köfte olarak bilinen bu yemek, tahta şişlere geçirilerek barbeküde pişiriliyor. Deniz ürünlerinden yapılan fish ball çeşitleri çok seviliyor. İsteğe göre farklı et türleri kullanılıyor. Bu yüzden alacağınız çeşidin hangi etten yapılacağını mutlaka belirtmeniz gerekiyor.
Türk mutfağında pişi ile benzerlik gösteren bu yemek, turistler tarafından kahvaltı ve öğle atıştırmalığı olarak tüketiliyor. Hamurun şekil verilmesi ve kızartılmasıyla hazırlanıyor. Özellikle pazar yerlerinde bulabilirsiniz.
Kızarmış tavuk olarak bilinen bu yemek, seyyar satıcılar tarafından Tayland sokaklarında satılıyor. Tavuk etinin panelenmesi ve kızartılmasıyla hazırlanan bu yemeği, şehir merkezlerinde de bulabilirsiniz.
Tayland usulü krep yemek isterseniz, khanom buang satan yerlere mutlaka gitmenizi öneriyoruz. Farklı malzemelerle hazırlanan bu krepler, genellikle tatlı bir şekilde sunuluyor. İsteğe göre yanında soslar da ikram ediliyor.
Tropikal iklimi sayesinde Tayland mutfağında meyve kullanımı oldukça yaygın. Bu meyveler özellikle sokak tezgahlarında satılıyor. Durian meyvesi, mangosteen, dragon fruit, mango, papaya, star fruit, guava, pomelo, jackfruit, rose apple, rambutan ve ejder meyvesi gibi tropikal meyveleri deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;