Tart, turta, galette gibi hamur işi tarifler, birbirine benzer görünümleri ile sık sık karıştırılır. Özellikle çayın yanında tercih edilen bu besinler, yuvarlak kendine has kalıplarda pişirilir. Hepsinin aynı anlamı taşıdığı düşünülse de, aslında birkaç farklı detayla birbirlerinden ayrılır. İşte, tart ve turtanın birbirinden farkları:
Tart, içi dolguyla doldurulan bir pasta çeşididir ve üzeri tamamen açıktır. İsteğe göre meyve dilimleri eklenebilir. Tartın dolgu malzemesinde genelde pürüzsüz ve kremsi tada sahip olan kremalar tercih edilir. Tart ve turtanın en önemli farkı, tartın üzerinin açık, turtanın ise kapalı olmasıdır.
Bakınız; Değişik tart tarifleri
Meyveli pasta olarak bilinen turta, genelde kafes şekli verilerek sunulur. Kafes şekli sayesinde üzeri kapatılır ve ara kısımlarda meyveler kullanılır. El alt tabakada ise ince bir hamur kullanılır. Ülkemizde kafes şekli tercih edilse de, yabancı ülkelerde genelde üzeri tamamen hamurla kapatılır.
Bakınız; Turta tarifleri
Tartölet, aslında tartın bir türevidir. Üzeri açıktır ve içinde dolgu kreması kullanılır. Tarttan tek farkı ise, boyut olarak daha küçük olmasıdır. Genelde tek kişilik porsiyonlarda sunulan tartöletler, kendine has küçük kalıplarda pişirilir. İkramlık olarak sunulur ve davetlerde en çok tercih edilen ürünlerden biridir.
Kökeni Amerika'ya dayanan payın üzerine ince hamur veya yufka kullanılır. Tart ve turtaya göre daha küçük boyutlarda olsa da, tart kalıbında pişirilir. Diğerlerinden en önemli farkı ise, tuzlu olarak hazırlanmasıdır. Tart ve turta genelde meyvelerle süslenir ve tatlıdır. Ancak pay, et gibi farklı besinlerle zenginleştirilir ve tuzlu yemek olarak servis edilebilir.
Fransız mutfağıyla özdeşleşen kiş, üzeri açık bir şekilde sunulur. Ancak tamamen tuzlu bir yemektir. Kiş yapımında sebze, et ve şarküteri ürünleri kullanılır. Dolgusunda yumurta ve krema kullanılır. Fırın kabında veya tart kalıbında pişirilebilir. Farklı çeşitleri mevcuttur ve tart ile aynı hamurdan hazırlanır.
Bakınız; Kiş tarifleri
Fransız mutfağından dünyaya yayılan galette, birçok unlu mamul için kullanılır. Aslında tart olarak da bilinen galettelerin en önemli farklı, serbest biçimli olması ve rustik görünümüdür. Yani standart tart kalıbı yerine daha çok serbest ve kıvrımlı bir görünüm elde edilir. Tatlı ve tuzlu olarak sunulabilir. Hamuru, pizza gibi ince açılır ve kenarları malzemelerin üzerine doğru kıvrılır. Galette yapımında jöle, reçel gibi malzemeler de sık sık kullanılır.
Şunlara da göz atın;