İçinde hayvan eti bulunan sosis, genellikle baharatlarla yoğrulduktan sonra hazır paketler halinde satılır. Şarküteri grubuna dahil olan sosis, özellikle kahvaltı sofralarında sık sık tüketilir. İsteğe göre kızartma, haşlama, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilen sosis, ABD'nin çok sevilen lezzeti hot dog tarifinin de ana malzemesidir. Almanya'dan dünyaya yayılmıştır. En ünlü Alman sosisine Frankfurter denilmektedir. Peki, sosis nasıl pişirilir? İşte, 4 farklı sosis pişirme yöntemi:
- Sosisleri Tavada Pişirmek
Sosisleri tavada kızartmak, en çok uygulanan yöntemdir. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;
- Öncelikle ocağı yakın ve orta ateşe ayarlayın.
- Ocağın üzerine ısıya dayanıklı kızartma tavası veya döküm tavaya yerleştirin.
- Tavanın ısınması için 2 dakika ocağın üzerinde bekletin. Eğer üzerinden duman çıkmaya başlarsa, tava kullanılmaya hazır demektir.
- Tavanın içerisine 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı ekleyin ve tavanın her tarafına yayın.
- Sosisleri sıcak tavaya dikkatli bir şekilde tek tek koyun. Aralarında boşluk bırakmayı unutmayın.
- Sosisleri 2 dakika hiç dokunmadan pişirdikten sonra, diğer tarafını çevirin. Bu işlemi 3-4 kere tekrarlayarak sosislerin tamamen pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Pişirme süresini kızartmak için, sosisleri ocağa almadan önce ortadan ikiye kesin. Düz tarafları tavaya gelecek şekilde yerleştirin. Bu sayede pişme süresi azalacaktır.
- Eğer sosisler çok büyükse ve pişmediyse, tavada birkaç dakika kızarttıktan sonra içerisine yarım bardak su dökün. Tavanın kapağını kapatın ve ocağı düşük ateşe alın.
- 5-10 dakika bu şekilde pişirdikten sonra sosislerinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
- Sosisleri Izgarada Pişirmek
- Sosisleri ızgarada pişirmek için mangalı yakmaya başlayın. Eğer gazlı ızgara kullanıyorsanız, ısıyı yüksek dereceye ayarlayın.
- Sosisleri pişirmeden önce mangalın bir kısmını yüksek, diğer kısmını ise orta ateşli yapmanız gerekir. Gazlı ızgaralarda bunu ayarlamak oldukça kolaydır.
- Eğer mangalda yapacaksanız, sıcak kömürlerin çoğunu bir tarafa yayın. Bu kısım daha sıcak olacaktır.
- Sosisleri mangalın yüksek ısılı yerine yerleştirin ve 2 dakika bekleyin. Ardından tersine çevirin. Sosisin üzerinde koyu kahverengi bir renk olmalıdır. Bu durum mühürlendiğini gösterir.
- Sosisleri mühürledikten sonra orta ısılı ızgaraya alarak ortalama 10 dakika pişirin.
- Sosiste pembe renk kalmayacak şekilde pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
- Sosisleri Haşlamak
- Sosisleri haşlamak için, tencerenin dörtte üçünü suyla doldurun. Aroma katmak için suya et suyu, bulyon, domates salçası ve domates sosu ekleyebilirsiniz.
- Ocağı yüksek ateşe ayarladıktan sonra suyu kaynamaya bırakın.
- Su kaynamaya başladığında, sosisleri yavaş yavaş suyun içerisine ekleyin ve ocağı kısın.
- Tencerenin kapağını kapatarak sosisleri pişmeye bırakın. Sosisler ön pişirmeden geçtiyse 10 dakika, geçmediyse ortalama 30 dakika içinde pişecektir.
- Sosisler pişerken ara sıra farklı tarafa çevirmeyi unutmayın.
- Sosisleri haşladıktan sonra dışının çıtırlaşmasını istiyorsanız, tavayı ısıtıp içerisine yağ ekleyin.
- Sosisleri tavada 1-2 dakika kızartıp afiyetle tüketebilirsiniz.
- Sosisleri Fırında Pişirmek
- Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisini alüminyum folyo kağıdı kaplayın. Bu sayede sosisler pişerken akan yağ, tepsiyi kirletmeyecektir.
- Tepsinin üzerine metal fırın ızgarasını yerleştirin. Sosisleri ızgara teline aralıklı olacak (2,5 cm) şekilde yerleştirin.
- Sosisleri önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından maşa yardımıyla diğer yüzlerini çevirin ve 10 dakika daha pişirin.
- İçi pembe kalmayacak şekilde pişen sosisleri servis edebilirsiniz. Ancak henüz pişmediyse, 5 dakika daha ilave ederek pişirmeye devam edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Şarküteri tabağı nasıl hazırlanır?
- Tavuk nasıl pişirilir?
- Biftek nasıl pişirilir?
- Kuzu eti nasıl pişirilir?
- Bakla nasıl pişirilir?