Mevsim geçişleri insan vücudu üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Özellikle çok sıcak havalardan bir anda soğuk havalara geçmek, hem fiziksel, hem de psikolojik olarak insanı etkiler. Sonbahar aylarında vücuttaki yorgunluk, halsizlik, uykuya doyamama gibi durumlar görünmektedir. Gün bitene kadar kendinizi halsiz hissediyor, yataktan çıkmak istemiyor ve uzun saatler uyumanıza rağmen hala uyku ihtiyacı hissediyorsanız, sonbahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Enerji dolu hallerinize geri dönmek istiyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı basit adımlar var. Sonbahar yorgunluğu nasıl geçer diye merak edenler için sonbahar yorgunluğunu yenmenin en kolay yollarını sizlerle paylaşıyoruz. İşte, sonbahar yorgunluğuna iyi gelen besinler;
İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu zararlı maddelerden koruyan kırmızı üzüm, mevsimi geçmeden tüketilmesi gereken besinlerden. Hafızayı güçlendiren, vücuda enerji veren bu besin, üç günde bir 1 salkım tüketilmeli.
Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan bal kabağı, yorgunluğa karşı en etkili besinlerden biridir. Dilerseniz, bal kabağı çorbası olarak tüketebilir, kabak tatlısı olarak öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Sonbahar yorgunluğunun nedenlerinden biri magnezyum ve bazı minerallerin eksik olmasıdır. İçeriğinde bol miktarda magnezyum, B ve E vitamini sağlayan badem devreye giriyor. Günde 6-8 adet badem yemek, yorgunluğun azalmasını sağlar. Sade bir şekilde tüketmek yerine körili badem tarifimize göz atabilirsiniz.
Magnezyum, besin lifi, çinko ve demir bakımından zengin olan kakao, sütle karıştırılarak veya tatlıların içerisinde kullanılarak tüketilebilir. Vücuttaki vitamin eksikliğine iyi gelen kakao, sonbahar yorgunluğu belirtilerini de azaltmaktadır.
Sonbahar yorgunluğu sadece yorgunluk olarak kalmıyor, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtilerde devam ediyorsa, hiç vakit kaybetmeden kuşburnunu beslenme listenize ekleyin. Bağışıklığı güçlendiren ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelen 'Kuşburnu çayı nasıl yapılır?' diye merak ediyorsanız, yazımızın detaylarına göz atabilirsiniz.
Sonbahar ayları, balığın en lezzetli olduğu zaman dilimidir. Omega 3 bakımından zengin olan balık, zihinsel ve fiziksel gelişimi destekleyen besinlerden biridir. Sonbahar yorgunluğu ve nezle gibi hastalıklardan korunmak için haftada 1-2 kez balık tüketmeniz gerekiyor.
Bu dönemde yulafında sizi desteklediğini unutmayın. Magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin olan yulaf ezmesini kahvaltı veya öğle arası öğünlerine ekleyebilirsiniz. Yulafı sade bir şekilde tüketmek yerine, yulaflı tarifler sayfamızdan yararlanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;