Turnagagasıgiller familyasına ait bir bitki olan sardunya, özellikle balkon ve bahçelerde yetiştirilir. Farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen sardunyanın, kırmızı, beyaz, pembe, sarı gibi farklı renkleri mevcuttur. Doğada 400'den fazla türü olduğu bilinen bu bitki, özellikle bahar ve yaz aylarında çiçek açarak bulunduğu ortamı renklendirir. Ancak bazı durumlarda, sardunyalar solabilir ve çiçeklerindeki canlılık kaybolabilir. İşte, böyle durumlarda solan sardunyayı canlandırmak için yapmanız gerekenleri yazımızda derledik.
Solan Sardunya Nasıl Canlandırılır?
- 1. yöntem: 2-3 adet yumurtayı haşlayın. Haşlanan yumurtaların soğumasını bekleyin. Yumurtaları haşladığınız suyu, sardunyaların toprağına dökün. Yumurtaların kabuklarını küçük parçalar haline getirip toprağa gübre olarak karıştırabilirsiniz.
- 2. yöntem: 1 adet muz kabuğu, 3 adet haşlanmış yumurta kabuğu, 1 çay bardağı haşlanmış yumurta suyu ve 1 çay bardağı kahve telvesini blendera aktarın. Sıvı bir püre kıvamına geldiğinde kullanıma hazır hale gelmiş demektir. Hazırladığınız karışımı sardunya saksısına dökebilirsiniz.
Sardunya Yaprakları Neden Sararır?
- Sardunya yapraklarının sararmasının en önemli sebebi, fazla sulamadır. Fazla sulama durumunda alt yapraklar sararmaya başlar.
- Bitkinin çok soğuk havada dışarıda kalması da, yapraklarda sararmaya neden olur. Rüzgarlı ve soğuk havalarda, bitkinin daha ılık bir ortama alınması gerekir.
- Sardunyanın solmasının bir diğer nedeni, besin eksikliğidir. Özellikle bahar aylarında bitkilere gübreleme ve besin takviyeleri yapılması gerekir.
- Sardunya yapraklarının kenarlarının sararmasının nedeni, susuzluk olabilir. Bitki susuz kaldığında, uçları sarı-kahverengi bir renge dönebilir.
Şunlara da göz atın;
- Sardunya bakımı nasıl yapılır?
- Solan orkide nasıl canlandırılır?
- Solan aloe vera nasıl canlandırılır?
- Solan kaktüs nasıl canlandırılır?
- Menekşe bakımı nasıl yapılır?