Soğuk şefi, isminden anlaşılacağı gibi mutfağın soğuk bölümünden sorumlu şeftir. İdari olarak sous şefine bağlı olan soğuk şefi, tüm soğuk yemeklerin, soslarınn, mezelerinn ve salataların yapımından sorumlu olan kişidir. Soğuk şefinin görevleri, mutfağın boyutuna ve işletmenin kapasitesine göre değişir. Büyük mutfakta hem soğuk yemeklerden, hem de kendi ekibinde çalışan personelden sorumluyken, küçük işletmelerde tek başına birden fazla görevi üstlenmesi gerekebilir.
Soğuk Şefinin Görevleri Nelerdir?
- Soğuk mutfak alanında yapılacak tüm işleri organize etmek ve planlamak.
- Sos, salata, meze ve soğuk yemekler hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmak.
- Yapılacak yemeğe göre malzemeleri belirlemek ve gereken malzemeleri temin etmek.
- Mutfak depolarındaki et ve balık kısımlarını kontrol etmek, diğer malzemelerin takibini yapmak ve gerekli hallerde teminini sağlamak.
- Bütün soğuk yemek, meze, salata, sos, soğuk ordövr, kanepe ve soğuk büfe tabaklarını hazırlamak, gerekli hallerde personeline hazırlatmak.
- Artan malzemelerin tekrar değerlendirilmesini sağlamak.
- Hazırlanan yemeklerin tadımını yapmak.
- Görsel açıdan zengin ve şık sunumlar yapmak.
- Ürünleri vaktinde çıkacak şekilde hazırlamak ve hazırlatmak.
- Soğuk büfenin düzenini ve hazırlanmasını sağlamak.
- Soğuk bölümün temizliğini sağlamak.
- Ekibindeki kişileri bilgilendirmek, tecrübelerini artıracak bilgileri personel ile paylaşmak.
Soğuk Şef Nasıl Olunur?
''Soğuk şefi olmak için hangi eğitimleri almak gerekir?'' diye merak edenler için, bu sorunun birden fazla yanıtı olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle akademik bir eğitim almak isteyen kişilerin Aşçılık Meslek Yüksek Okullarının ön lisans bölümünden veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans bölümünden mezun olmaları gerekir. Akademik eğitim esnasında şefliğe katkıda bulunacak kurs ve workshoplara katılmak da, tecrübenizi artıracaktır. Aynı şekilde üniversitelerin staj programlarına katılarak mutfağın farklı farklı bölümlerinde görev almak da, tecrübenizi artırır. Halk Eğitim Merkezi gibi ücretsiz yerlerden Yiyecek İçecek Hizmetleri eğitimi almak ve eğitim sonrasında başarılı olarak Kurs Bitirme Belgesini kazanmak, soğuk şefi olmanıza yardımcı olacak tecrübelerden biridir.
Soğuk Şefi Olmak İçin Aranan Şartlar
- Soğuk yiyecekleri hazırlama konusunda deneyimli
- Yiyeceklerin şık sunulması konusunda deneyimli
- Yoğun iş temposuna uyum sağlayabilecek
- Yemekleri görsel açıdan doyurucu yapabilecek el becerisine sahip olan
- Ortamın hijyenine, araç ve gereçlerin temizliğine önem veren
- Sorumluluk sahibi
- Ekip çalışmasına yatkın ve mutfaktaki diğer birimler ile verimli iletişim sağlayabilen
- Sabırlı ve öğretici olan
- Envanter yönetimi ve depo stok kontrolü yapabilen
- İş güvenliğine dikkat eden
- Organize ve yaratıcılığı gelişkin olan kişiler, soğuk şefi olma yolunda daha başarılı olacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Sous chef kimdir?
- Executive şefi kimdir?
- Demi şefin görevleri nelerdir?
- Michelin yıldızı nedir, nasıl alınır?
- Gastronomi bölümü ne işe yapar?