Vücuttaki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için gerekli minerallerden biri olan Sodyum; vücuttaki sıvı dengesini sağlamada, sinirlerin iletiminde, kas kasılması gibi hayati işlevlerde görev alır. Vücutta en fazla bulunan minerallerden biri olsa da sağlıklı bir birey için günlük 2300 mg’dan fazla tüketilmemelidir. Fazla sodyum tüketimi vücudun su dengesini ve damar yapısını bozarak kalp-damar ve böbrek hastalıklarına yol açar. Bu gibi bazı tıbbi durumlarda sodyum diyeti önerilir. Sodyum diyeti, sodyum içeriği yüksek olan yiyeceklerin sınırlandırıldığı bir diyet modelidir. Bu yiyeceklerin başında sofra tuzu ve işlenmiş ürünler gelir.
Sodyum diyeti kan basıncının düşürülmesinde, mide kanserinden korunmada etkilidir. Aynı zamanda kalp-damar, böbrek, hipertansiyon hastalarında önerilen tıbbi beslenme tedavisidir.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta, bu diyetin mutlaka bir beslenme uzmanı tarafından uygulanmasıdır.
Günlük sodyum ihtiyacının bir kısmı doğal besinlerden karşılanır, fakat büyük oranda sofra tuzu ve paketli yiyeceklerden alınır. Bu sebeple sodyum diyetinin dayandığı temel nokta paketli yiyeceklerin ve sofra tuzunun azaltılmasıdır. Bunun için şu öneriler dikkate alınmalıdır:
Sodyum; vücutta asit-baz ve su dengesini, hücreler arası iletişimi, kas kasılmasını sağlayan mineraldir. Hayati görevlere sahip olmasından dolayı mutlaka gereksinim karşılanmalıdır. Sodyum kısıtlaması gerektiren kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları ve hipertansiyon gibi durumlarda bu diyetin uygulanmasının zararı yoktur, aksine sağlık için gereklidir. Ancak sodyum diyeti mutlaka bir uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Aksi takdirde bilinç kaybı ve komaya kadar olumsuz etkiler görülebilir.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;