Semizotu, omega-3 yağ asitleri, antioksidan vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere bir dizi sağlığı artırıcı besin içeren çok yönlü sağlıklı bir besindir. Genellikle salata yapımında kullanılan semizotu, aynı zamanda ana yemeklerde de tercih edilir. Peki, semizotunun sağlık açısından faydaları nelerdir? İşte, semizotunun faydaları, zararları ve kullanım alanları:
Semizotunun Faydaları Nelerdir?
- Kanser koruyucu: Semizotu, önemli miktarda en iyi kanser karşıtı gıda maddelerinden biri olan C vitamini ve A vitamini içerir, her ikisi de belirli kanserleri, özellikle akciğer ve ağız kanserlerini önlemek için antioksidan görevi görür.
- Migren dahil baş ağrısını önler: Semizotunda bulunan B2 vitamini (riboflavin), ağrılı migren baş ağrıları için kanıtlanmış bir seçenektir. B2 vitamini açısından zengin yiyeceklerin takviye edilmesinin doğal bir baş ağrısına çare olduğu ve migren sıklığını azalttığı gösterilmiştir, ayrıca migren sırasında semptomları ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra süreyi kısaltmaya yardımcı olabilmektedir.
- Çocuk gelişimi: Semizotu, yetiştirilen yeşil yapraklı sebzeler arasında en zengin omega 3 asitleri içeriğine sahiptir. Çalışmalar, küçük çocuklarda yüksek seviyelerde omega-3'lerin otizm, hiperaktivite gibi bazı gelişimsel bozukluklarda azalmaya yol açtığını ortaya koymuştur. Bu nedenle, düzenli beslenmenize omega 3 bakımından zengin yiyecekler dahil etmek, çocuklarda tüm bu gelişim bozukluklarını azaltmaya yardımcı olur.
- Güçlü kemikler: Semizotu; demir, kalsiyum, magnezyum ve manganez içeriği ile kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olan tüm minerallere sahiptir. Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur.
- Kalp sağlığı: Omega 3 içeriği ile semizotu kötü kolesterol miktarını azaltmaya ve kan dolaşımında daha sağlıklı bir kolesterol dengesini sağlamaya yardımcı olur. Omega 3 oranı yüksek yiyeceklerin sık tüketilmesinin kalp krizi ve felçleri önlediği bilinmektedir. Bunun yanı sıra semizotundaki potasyum kan damarlarını gevşetir ve kalp üzerindeki baskıyı azaltır, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- Görme fonksiyonunu iyileştirir: Semizotunda bulunan A vitamini ve beta karoten uzun yıllardır göz sağlığı ve görme ile bağlantılı bulunmuştur. Genellikle yaşa bağlı gelişen sarı nokta ve katarakt hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir.
- Dolaşımı artırır ve yara iyileşmesini hızlandırır: Semizotundaki yüksek demir ve bakır içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olur. Bu iki mineral dolaşımı artırarak, vücudun temel bölgelerine daha fazla oksijen verilmesi, hücrelerin ve organların iyileşme hızının artması, saç büyümesinin artması ve metabolik verimliliğin genel olarak iyileştirilmesini sağlar.
- Kilo kaybını destekler: Semizotunun kalorisi çok düşüktür (100 gram çiğ semizotu 16 kcal), düşük glisemik indekse sahiptir, besin öğeleri açısından zengindir ve diyet lifi ile doludur. Semizotu yemek tokluk sağlar, beraberinde kalori alımını çok fazla artırmayarak kilo vermek veya diyetlerini sürdürmek için mücadele eden bireylere yardımcı olur. Mevsiminde diyetinizde düzenli olarak semizotu ekleyebilirsiniz.
- Bağışıklığı güçlendirir: 2 bardaktan biraz daha fazla semizotu, günlük önerilen C vitamini alımının yaklaşık %35’ini içerir. C vitamini vücudumuzu enfeksiyonlardan korur, kemik ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra vücudun yaraları onarma yeteneğini geliştirir, bakterilere, virüslere ve enfeksiyonlara karşı bağışık tutar.
Semizotunun Kullanım Alanları Nelerdir?
Salatalarda veya sandviçlerde çiğ olarak, soğuk çorbalarda veya cacık tarzı hazırlanarak ya da ıspanak benzeri yemeği pişirilebilir. Bunlar dışında pizza veya omlette garnitür olarak değerlendirilebilir. Patates, soğan ve zeytinyağı ile sotelenebilir. Semizotu, kereviz ve salatalıkla mükemmel bir şekilde eşleştirilir, hafif zeytinyağ ve sirke ilavesiyle çiğden veya yoğurtlu salatası denenebilir. Semizotu, smoothielere veya içeceklere eklenebilir. Ayrıca semizotu 4-5 dk hafifçe buharda pişirilip, tuz ve yağ ilavesiyle servis edilebilir.
Semizotunun Potansiyel Sağlık Riskleri Nelerdir?
Semizotu alerjileri veya semizotu tüketiminin olumsuz etkileri hakkında yayınlanmış bir rapor bulunmamaktadır. Ancak, çok fazla semizotu yemek, yüksek oksalik asit konsantrasyonuna (ıspanaktan %30 daha fazla) sahip olduğundan, kalsiyum oksalat böbrek taşı geliştirmeye duyarlı kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca uterus kasılmalarını teşvik ettiğinden ve bu nedenle düşüklere neden olabileceğinden, hamile kadınların genellikle fazla miktarda semizotu yemekten kaçınmaları gerekmektedir. Hamile ve emziren annelerin semizotu tüketmeden önce doktora danışması gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Semizotlu tarifler
- Fesleğenin faydaları nelerdir?
- Kekreyemişin faydaları nelerdir?
- Zahterin faydaları nelerdir?
- Enginar suyunun faydaları nelerdir?