Semizotugiller familyasına ait bir bitki olan semizotu, hem yemeklerde, hem de salatalarda kullanılır. Pirpirim adıyla da bilinen bu bitki, özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklıkla tüketilir. Kökeni Ortadoğu'ya dayanan semizotu, sebzeler arasında en fazla omega 3 içeren besindir. Bu özelliği sayesinde hem çorba, hem yemek, hem de salatalara eklenir. Ancak semizotu, dikkatli bir şekilde temizlenmeli ve köklerindeki topraklardan arındırılmalıdır.
Semizotunu en temiz haline getirmek için, önce toprakla dolu olan köklerini kesmeniz gerekir. Köklerini kestikten sonra soğuk sudan geçirin ve bir kenara alın.
Semizotunu köklerinden ayırdıktan sonra, üzerinde biriken toz ve çamurları temizlemek için sirkeli su hazırlamanız gerekir. Kökleri temizlenmiş semizotunu sirkeli suya alın ve 10 dakika bekletin.
Sirkeli suda bekleyen semizotunu tekrardan soğuk sudan geçirmeniz gerekir. Bu işlemi daha kolay bir şekilde yapmak için, semizotunu bir süzgece alın. Soğuk suyun altında elinizle karıştırarak arınmasını sağlayın. Suyu tamamen süzülünce ayıklama işlemine geçebilirsiniz.
Semizotunu ayıklarken, bıçak yerine elinizle kopartmayı tercih edin. Yaprakları dallarından kopartın ve başka bir kabın içerisine alın. Bu işlemi, semizotu bitene kadar tekrarlayın. Ardından ayıklanmış yaprakları soğuk sudan geçirin ve suyunu süzmesini bekleyin.
Semizotunu ayıkladıktan sonra, kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Ardından porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetine yerleştirin. Poşetin havasını alın ve ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Daha sonra üzerine tarih etiketi yapıştırın. Dilerseniz, semizotunu ince ince dilimleyerek de derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İkinci yöntem olarak semizotu yapraklarını sıcak suda 2 dakika kaynatıp ardından buzlu suya 2 dakika bekleterek şoklama yapabilirsiniz. Buzdolabı poşetine doldurduğunuz semizotunu, derin dondurucuda maksimum 9 ay muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;