Patlıcan, domates, biber, mısır gibi sebzeleri közleyerek yemek isteyenleri böyle alalım. Közleme esnasında ortaya çıkan kokuyla karnımızın daha çok acıktığını hepimiz kabul edelim. Sebzeleri közlemek her ne kadar kolay gibi gözükse de, bazı hatalar yüzünden lezzetini azaltabiliyoruz. Eğer siz de farkında olmadan aşağıdaki hataları yapıyorsanız, doğru yöntemleri öğrenmenin vakti geldi demektir. İşte, sebzeleri közlerden yapılan hatalar ve çözümleri:
Közleme işlemine geçmeden önce sebzeleri güzelce yıkamak gerektiğini biliyoruz. Ancak yıkadıktan sonra kurulama işlemini es geçiyorsanız, közleme süresi uzayacak ve sebzelerin kabuğunu soymak zorlaşacaktır. Bu yüzden sebzeleri temiz bir bez yardımıyla kurutun.
Özellikle patlıcan közlerken kullanılan bu yöntem, közleme süresinin kısalması için yapılır. Bu durum vaktiniz azsa kullanılabilir. Ancak patlıcanın hızlıca pişmesi, lezzetinin azalmasına yol açar. Çünkü açtığınız deliklerden patlıcanın suyu dışarı akar ve tadı gitmiş olur. Bu yüzden delik açmadan yavaş yavaş közlemek daha iyi sonuçlar almanızı zağlar.
Eğer közleme işlemini fırında yapacaksanız, sebzeleri yıkamadan önce fırını ısıtın. Önceden ısıtılmış fırın, sebzelerin mangalda pişmiş gibi olmasını sağlar. Eğer sebzeleri koyduktan sonra fırını açarsanız, közleme süresi uzar ve istediğiniz kıvamı elde edemeyebilirsiniz.
Pişirme süresini kısaltmak için alüminyum folyo kullanıyorsanız, folyonun sıcakla bir aradayken sağlığa verebileceği zararları göz ardı ediyorsunuz demektir. Sebzelerin tepside iz bırakmasını önlemek için, fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.
Sebzeleri közledikten sonra ilk sıcaklığıyla ağzı kapalı bir kaba alın. Üzerini güzelce örtüp kendi buharıyla yumuşamasını sağlayın. Böylece sebzeleri daha kolay bir şekilde soyabilirsiniz.
Patlıcanları közlediniz ve kabuklarını soydunuz. Hemen yemeyi düşünmüyorsanız, bir kenarda bekletmeyin. Çünkü patlıcanlar bekledikçe kararmaya başlayacaktır. Bunu engellemek için, patlıcanları soyduktan sonra üzerine limon suyu sıkabilirsiniz.
Közleyip kabuklarını soyduğunuz sebzeleri yeniden yıkıyorsanız, nefis köz lezzetini ve kokusunu yok ediyorsunuz demektir. Sebzeleri en başta yıkadığınız için, tekrardan yıkamanıza gerek yoktur. Üzerinde kalan kabuk parçalarını çıkartmak için nemli bez veya bıçaktan yardım alabilirsiniz.
Mısırları mangalda közlerken kabuklarını ve püsküllerini temizliyorsunuz. Ancak mısırı kabuğuyla birlikte közlediğinizde, çok daha kısa sürede yumuşar ve sulu bir kıvamda kalır. Bu yüzden mısırın kabuklarını közleme işleminden sonra soyun.
Mısırda olduğu gibi soğan ve sarımsakları közlerken de, kabuklarını soymayın. Ayrıca sarımsakları dişlerine ayırmayın ve soğanı dörde bölmeyin. Bu durum tatlarının kaçmasına neden olacaktır. Bunun yerine orta boy soğan seçin ve kabuklarıyla birlikte bir bütün halinde közleyin.
Şunlara da göz atın;