Safra kesesi karaciğerin hemen altında bulunan, safra salgısını muhafaza eden organdır. Yemek yedikten sonra safra kesesi tarafından ince bağırsağa safra salgılanır. Safranın temel görevi yağların sindirimini ve yağların vücut tarafından kullanılması için emilimini sağlamaktır.
Günümüzde yüksek yağlı, düşük lifli, rafine karbonhidrattan zengin yüksek kalorili beslenme tarzı ile safra kesesi taşı başta olmak üzere çeşitli safra hastalıkları sıklığı artmaktadır. Kadınlarda safra hastalıkları riski erkeklerden daha fazladır. Obezite, safra hastalıklarına yol açan en büyük etmenlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında insülin direnci, diyabet, genetik etmenler, karaciğer hastalıkları, doğum kontrol hapları, hızlı kilo kaybı da safra hastalıklarına neden olabilir. Beslenme, birçok hastalıkta olduğu gibi safra kesesi hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde de gereklidir. Safra kesesi diyeti ile beslenmede yapılan bazı değişiklikler besin yetersizliklerini önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için gereklidir.
Safra hastalığı sebebiyle safra kesesi ameliyatı geçirmiş kişilere beslenme uzmanı tarafından aşamalı bir diyet uygulanmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde bazı besinler hastanın diyetine yavaş yavaş eklenir. Ancak yine de hastanın besin yetersizliklerini ve komplikasyonları önlemek amacıyla ömür boyu dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Aşağıdaki öneriler safra kesesi hastalığına sahip kişiler için dikkat edilmesi gereken noktalardır:
Safra kesesi diyeti, safra taşı veya safra kesesi iltihabından dolayı ameliyat ile safra kesesi alınan kişilerde ve safra kesesi sorunlarında uygulanır.
Safra diyeti, safra hastalıklarında hekim tarafından reçete edilen bir diyet modelidir. Zararı olmamakla birlikte, safra sorunu olan bireyin yaşam kalitesini artırmak amacıyla gereklidir. Besin yetersizliklerini önlemek amacıyla bu diyeti uygulamadan önce beslenme uzmanına danışmak gereklidir.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;