Dünya mutfaklarını keşfetmek ve yeni tatlar denemek isteyenler için, Rus mutfağına konuk oluyoruz. Rus mutfağı, farklı kültürlerle etkileşim içinde olduğu için, birbirinden lezzetli tarifleri içerisinde barındırır. Rus mutfağında yemekler genellikle yaz aylarında hazırlanır. Turşular, kurutulmuş, tütsülenmiş, et ve balıklar, dondurulmuş mantılar yazdan hazırlanır ve kış aylarında tüketilir. Rus mutfağının en önemli özelliklerinden biri otların ve sosların yemeklerin içerisinde sık sık kullanılmasıdır. Rus mutfağında çorbalar, kırmızı et ve balık yemekleri ön planda tutulur. İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürmek isteyenler için Rus mutfağından 11 farklı tarif:
Hem kahvaltılık, hem de tatlı olarak sunulan sırniki, meyve ve tatlı soslarla birlikte sunulur. Yapımında tuzsuz lor peyniri kullanılan sırniki, ortalama 30 dakikada hazırlanır. İsteğe göre bal, reçel ve marmelatlarla birlikte servis edilebilir.
Rus ve Ukrayna mutfağında önemli bir yere sahip olan borş çorbası, Avrupa ülkelerinde de sık sık tüketilir. Pancar, havuç ve lahana ile hazırlanan bu çorba, kremayla zenginleştirilir.
Hem börek, hem de poğaçaya benzeyen piroşki, Rusya ve Ukrayna'da en sevilen tariflerden biridir. Tadı böreği andıran piroşki, sucuk, pırasa veya kıymalı iç harç ile doldurulur.
Rus mutfağında önemli bir yere sahip olan blini, Rusya'nın en çok tercih edilen yemeklerinden biridir. İsteğe göre tatlı veya tuzlu olarak sunulan blini, genelde et, sebze ve balıklara sarılarak tüketilir.
Çayın yanına servis edilen vatruschki, Rus poğaçası olarak da bilinir. Üzerinde lor peyniri ve yumurta sarısı kullanılan vatruschki, küçük porsiyonlar halinde sunulur.
8 kattan oluşan medovik pasta, Rus mutfağının eşsiz tatlılarından biridir. Üzeri krem şanti ve orman meyveleri ile süslenir. Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günlerde servis edilir.
Dana bonfile, mantar ve krema ile hazırlanan stroganoff, Rus mutfağında ana yemek olarak sunulur. Aromasını arttırmak için kırmızı şarap sirkesi ve kornişon turşu kullanabilirsiniz.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan mantının, Rus mutfağındaki versiyonu, pelmenidir. Tatlı ve tuzlu olarak ikiye ayrılan pelmeni, kıymalı harç ile doldurulduktan sonra, kremalı sos ile zenginleştirilir.
Kıyma, süt, ve baharatlarla hazırlanan Rus köftesi, kızarmış soğan dilimleri ve pancar turşusu ile birlikte sunulur. Ortalama 40 dakikada hazırlanan Rus köftesi, kızartma usulüyle pişirilir.
Rus mutfağında çok sevilen piruhi, üçgen şekli verilen bir mantı çeşididir. İç harcında beyaz peynir ve maydanoz kullanılan piruhi, aslında Osmanlı mutfağından miras kalan bir yemektir.
İncecik açılmış hamurların kat kat dizilmesiyle hazırlanan Rus pastası, bal ve krema ile tatlandırılır. Dışı bisküvi hamuru ve orman meyveleri ile süslenir.
Şunlara da göz atın;