Reçel Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Püf Noktası

Reçel yaparken nelere dikkat edilmeli? Reçel yaparken köpüğü neden alınır? Hangi kaplar kullanılır? İşte, reçel yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken 9 tüyo:
Reçel Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Püf Noktası
31 Mayıs 2024, 11:45

Kahvaltı sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri olan reçeller, farklı meyvelerle hazırlanır. Özellikle çilek reçeli, vişne reçeli, şeftali reçeli en sevilen çeşitlerdendir. Mevsimin en taze meyveleriyle hazırlanan reçeller, kavanozlara doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Ancak reçel hazırlarken yapılan bazı hataların, istediğiniz lezzeti yakalayamamanıza yol açabilir. İşte, tam da bu yüzden reçel yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları yazımızda derledik.

  1. Kavanoz Boyutu ve Cinsi

reçel

Eğer reçel yapımında büyük ve plastik kaplar kullanıyorsanız, reçelin lezzetinde farklılıklar görebilirsiniz. Reçelleri pişirdikten sonra, cam kavanozlar kullanmanız gerekir. Meyvelerin boyutu küçüldüğü için, küçük kavanozlar tercih edilmelidir.

  1. Kavanoz Temizliği

çilek reçeli

Hazırladığınız reçelin lezzetini korumak ve sağlıklı beslenmek için, kavanozların önceden sterilize edilmesi gerekir. Reçelleri sterilize etmek için, önce bulaşık makinesinde yıkayıp ardından kaynar suda bekletin ve kuruması için kenarda bekletin. Dilerseniz, bulaşık makinesi yerine ocakta kaynatabilir ardından 100 dereceli fırında ısıtarak sterilize olmalarını sağlayabilirsiniz.

  1. Meyve Seçimi

çilek

Eğer reçel yapmak için evde fazla kalan çürük ve ezilmiş meyveleri tercih ediyorsanız, tüm emeğiniz çöpe gidebilir. Reçel yapımında mutlaka taze ve olgun meyveler kullanılmalı, meyvelerin kabukları ise diri olmalıdır.

  1. Limon Suyu

limon suyu

Reçel yaparken limon tuzu veya limon suyu eklemiyorsanız, lezzetten ödün veriyorsunuz demektir. Büyük emekler verdiğiniz reçeller kısa süre içinde şekerleniyorsa, bunun sebebi limon suyu eklememenizden kaynaklanıyor olabilir. Kaynama işleminin sonlarına doğru tencereye limon tuzu veya suyu eklemek, reçelin şekerlenmesini önler.

  1. Kaşık Seçimi

böğürtlen reçeli

Reçel yapımında kullanacağınız kaşık da oldukça önemlidir. Metal kaşık reçelle tepkimeye girerek kimyasını bozabilir. Bu durumda reçelin lezzetini kaybetmesine, kısa sürede bozulmasına ve küflenmesine yol açabilir. Bu yüzden reçel yaparken, sterilize edilmiş tahta kaşık kullanılmalıdır.

  1. Reçelin Köpüklenmesi

çilek reçeli

Reçel kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşması son derece normaldir. Ancak reçelin berrak bir kıvamda olmasını istiyorsanız, üzerinde biriken köpükleri mutlaka tahta kaşık ile alın ve atın. Ayrıca reçel yaparken 1 parça tereyağı eklemek köpüklenmesini önleyecektir.

  1. Şeker Oranı

böğürtlen reçeli

Reçel yaparken birçok kişi göz kararıyla şeker oranını belirler. Eğer şekeri az koyarsanız reçeliniz sulanır, eğer şekeri fazla koyarsanız reçeliniz şekerlenir ve katı bir kıvam alır. Bu yüzden şeker oranı mutlaka tarifte yazılan ölçüye göre belirlenmelidir. Ancak sıkıştığınız durumlarda şu denklemi de kullanabilirsiniz; Reçelde kullanacağınız meyve çok tatlıysa, şeker oranı meyve oranına eşit olmalıdır. Az tatlı meyvelerde şeker oranı 1,5 kata, tatsız ve ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarılmalıdır.

  1. Reçeli Kaynatma Süresi

kızılcık reçeli

Reçelin kaynama süresi tarife ve kullanacağınız malzemelere göre değişebilir. Ancak ocağın altını kapatmadan önce küçük bir test uygulayabilirsiniz. Bir miktar reçeli cam kabın içerisine alın. Reçel katı bir şekilde duruyor ve dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Eğer dağılıyorsa daha kıvam almamış demektir. Bu durumda 3-5 dakika daha kaynatmaya devam edebilirsiniz.

  1. Reçeli Kavanozlarda Bekletmek

vişne reçeli

Reçelin uzun ömürlü olması için hava almayacak şekilde kapatılması gerekir. Ancak kavanozun kapağını kapatmak, tek başına yeterli değildir. Bu yüzden reçeli kavanozlara doldurduktan sonra kavanozları mutlaka ters çevirin ve ılıması için bekleyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Yaz meyveli reçel tarifleri
  2. Böğürtlen reçelinin püf noktaları nelerdir?
  3. Çilek reçelinin püf noktaları
  4. Kayısı reçelinin püf noktaları
  5. Gül reçelinin püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo