Sık sık alışveriş yapmaktan hoşlanmayan kişiler için, evde uzun süre saklayabileceğiniz raf ömrü uzun olan besinleri yazımızda derledik. Bu besinleri doğru koşullarda saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz. Ayrıca sizler için hazırladığımız, yiyecek saklama yöntemleri sayfamızdan, besinleri en doğru şekilde nasıl saklayabileceğinizi de öğrenebilirsiniz. İşte, raf ömrü uzun olan 15 besin:
Tuz çeşitlerinin hepsi uzun süre dayanıklı olan besinler arasındadır. Aldığınız tuzları serin ve kuru yerlerde muhafaza ederek yıllarca kullanabilirsiniz.
Şeker değeri yüksek olan bal, doğal antioksidan kaynaklarından biridir. Uzun süre tutulduğunda renk değişmeleri, şekerleşme ve katılaşma görülse de tadında değişiklik olmamaktadır. İçeriğinde bulunan antibiyotik özellikler sayesinde balı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz.
Kuru barbunya, hava almayan cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edilebilir.
Sirke, serin ve karanlık bir ortamda saklandığında çok uzun yıllar bozulmaz. Ancak zaman geçtikçe tadında değişiklikler olabilir.
Zeytin, hava almayacak kavanozlarda veya plastik şişelerde uzun süre saklanabilir. Tüketeceğiniz zaman, tek seferde yiyebileceğiniz kadarını şişeden çıkartmak, raf ömrünün uzun olmasına yardımcı olur.
Şeker, hava almayan poşetlerde veya plastik kaplarda yıllarca saklanabilir. Su geçirip katılaşsa dahi, saklamaya devam edebilirsiniz.
Toz tarhanayı cam kavanozda veya kuru bir bez torbada 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu süre içinde serin ve karanlık bir yerde saklamayı unutmayın.
Kuruyemişler, hava almayan kapların içerisinde uzun süre muhafaza edilir. Kuruyemişlerin hava alması, raf ömrünü kısaltır.
Hazır granül kahveler, hava geçirmeyen kapların içinde 20 yıla kadar tazeliğini korur. Ancak öğütülmüş kahvelerin saklama süresi daha kısadır.
Konserve gıdalar, konservenin kapağı açılmadan ve hava almadan 1 yıl saklanabilir. Ancak konservenin delinmemiş ve zarar görmemiş olması gerekir. Ayrıca 1 yılın sonunda konserve gıdaların tadında değişiklikler olabilir.
Evlerde yapılan erişte, buzdolabı poşetlerine yerleştirilip ağızları kapatıldıktan sonra muhafaza edilir. Erişteyi, buzlukta saklamak, raf ömrünü uzatacaktır.
Mısır nişastası, hava geçirmeyen poşetlerde, serin ve güneş görmeyen erzak dolaplarında yıllarca saklanabilir.
Kuru fasulye de, barbunya gibi uzun süre saklanabilen bakliyatlardan biridir.
Pirinç, bez torbalarda veya buzdolabı poşetlerinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Pirinç, böceklenmediği takdirde uzun süre saklanabilir.
Bitter çikolatanın raf ömrü 2 yıldır. Düşük nemli ve kuru ortamlarda güvenle saklanabilir. Bitter çikolatanın saklanması için ideal sıcaklık, 18-22 derece arasıdır.
Şunlara da göz atın;