Mandalina ve portakal, çoğu zaman birbiriyle karıştırılsa da, her ikisi de turunçgiller kategorisine girer. Genelde kalorileri düşük olan bu meyveler, sağlık için oldukça faydalıdır. Portakal ve mandalina, aynı familyadan geldikleri için benzer niteliklere sahiptir.
Mandalina, ilk kez Florida'da yetiştirilen bir meyvedir. Narenciye ailesinin bir üyesi olan mandalina, kırmızı-turuncu renktedir ve dış kabukları parlaktır. Ekim ayının sonundan Ocak ayına kadar hasat edilir.
Portakal, yıllar önce Asya'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde portakalların çoğunluğu Florida ve Sao Paulo'da üretilir. Portakallar, mandalina ve pomelo meyvelerinin melezidir. Birçok farklı portakal çeşidi vardır. Yuvarlak, göbek, kanlı ve tatlı olmak üzere dörde ayrılırlar. Portakallar, Kasım'dan Nisan ayına kadar hasat edilirler.
Mandalina ve portakal arasındaki en temel fark, büyüklükleridir. Portakallar, mandalinalara göre daha büyük boyuttadır. Genelde bebek portakal olarak adlandırılan mandalinalar ise, daha yassı, daha az yuvarlak ve küçük boyuttadır.
Portakallar olgunlaştıkça sertleşir ve ağırlaşır. Mandalinalar ise olgunlaşınca yumuşar. Portakallar sarı-turuncuyken, mandalinalar kırmızımsı-turuncudur.
Mandalina ve portakallar, tatlı veya ekşi olabilir. Mandalinaların çoğu, portakallardan daha az ekşi ve daha tatlıdır. Mandalinanın tat profili daha güçlüdür.
Mandalina kabukları, portakala göre daha incedir ve elle kolay bir şekilde soyulabilirler. Portakallar ise daha sıkı bir kabuğa sahiptir ve genellikle bıçak yardımıyla soyulurlar.
Mandalina, %85 oranında su içerir ve neredeyse hiç yağ içermez. Portakalın su içeriği ise %87 civarındadır. Bir adet mandalina yaklaşık 53 kalori, portakal ise 47 kalori değerindedir. Genelde benzer içeriğine ve vitamine sahip olsalar da, mandalina günlük C vitamini ihtiyacının %44'ünü, portakal ise %89'unu karşılar.
Portakal, mandalinaya göre daha fazla lif içerir. Mandalina ise portakala göre daha çok A vitamini içerir. Her iki meyve de, diyete eklenebilecek kadar vitaminli ve güçlü meyvelerdir. Portakal, yüksek oranda emilebilir C vitamini içerir. C vitamini, serbest radikallerle savaşır. Portakal suyu içmenin DNA hasarını azalttığı bulunmuştur.
Kısacası, mandalina ve portakal arasındaki farklar, aslında oldukça azdır ve her iki meyvede, haftada en az iki kez tüketilmelidir.
Şunlara da göz atın;