Portakal Suyunun Vitamini Ne Kadar Sürede Kaybolur?

Portakal suyu, C vitamini açısından zengin bir içecek olsa da sıkıldıktan sonra zamanla bu değerli vitamini kaybeder. Oksijenle temas, ışık, sıcaklık ve bekleme süresi gibi faktörler, C vitamini miktarının azalmasına neden olur. Peki; portakal suyunun vitamini hemen kaçar mı?
Portakal Suyunun Vitamini Ne Kadar Sürede Kaybolur?
14 Şubat 2025, 15:10

En yüksek besin değerinden faydalanmak için portakal suyunun taze sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi önerilir. Eğer saklanacaksa, hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.

portakal suyu

  1. Oksidasyon (Hava ile Temas)

Portakal suyu havayla temas ettiğinde içindeki C vitamini oksijenle reaksiyona girerek parçalanır. Açıkta bırakılan meyve sularında bu süreç hızlanır.

  1. Işık ve UV Etkisi

Güneş ışığı ve yapay ışık, C vitamininin bozulmasını hızlandırır. Şeffaf kaplarda bekletmek yerine koyu renkli veya kapalı şişelerde saklamak kaybı azaltır.

portakal suyu

  1. Sıcaklık Faktörü

Oda sıcaklığında bekletildiğinde C vitamini kaybı daha hızlı olur. Soğuk ortamda saklamak (buzdolabı gibi) vitamini daha uzun süre korur.

  1. Bekleme Süresi

Taze sıkılmış portakal suyu, sıkıldıktan sonraki ilk saatlerde en yüksek vitamin değerine sahiptir. Saatler geçtikçe C vitamini miktarı azalır, özellikle 24 saat sonra önemli bir düşüş yaşanır.

portakal suyu

  1. Saklama Şekli

Hava geçirmeyen cam kaplarda ve soğuk ortamda saklamak vitamin kaybını yavaşlatır. Plastik kaplar ve açık bırakılan meyve suları, vitamin kaybını hızlandırabilir. Portakal suyunu taze sıkıp hemen içmek en iyisidir. Eğer saklanacaksa kapalı cam şişede ve buzdolabında kısa süreli muhafaza edilmelidir.

Şunlara da göz atın:

  1. Portakal Suyunun Faydaları Nelerdir?
  2. Portakal Suyunun Tadını Nasıl Daha İyi Hale Getirirsiniz?
  3. Portakal Suyu Nasıl Kahvaltıların Vazgeçilmezi Oldu?
  4. Portakallı Tatlılar
  5. Portakal Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo